Egészség

Óvatosan a tűzgyújtással: tilalmat rendeltek el két új megyében is

2018. július 27-étől Bács-Kiskun és Csongrád megyékben tűzgyújtási tilalom lépett életbe. Ennek értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon.

A Nébih kéri a lakosságot, hogy ezekben a megyékben lehetőleg a tilalommal nem érintett belterületi ingatlanokon se rakjanak tábortüzet ebben az időszakban, mert a felszálló izzó zsarátnokokat a szél több száz méterre repítheti, hamuvá változtatva a környékbeli erdőket.

Forrás: Unsplash/Dan Edwards

Forrás: Unsplash/Dan Edwards

Inkább részesítsék előnyben az elektromos grillsütőket, ha ez nem áll módjukban, akkor pedig minél kisebb tüzet gyújtsanak a kertjükben. Fontos továbbá, hogy a szabadban dohányzók minden esetben használják a hamutartót, mert az eldobott cigarettacsikk percek alatt képes meggyújtani a kiszáradt aljnövényzetet.

Csupán egy másodpercnyi odafigyeléssel többhetes tűzoltást és évtizedes helyreállítást előzhetünk meg.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a Nébih FIRELIFE Erdőtűz Megelőzési Programjának honlapján, a www.erdotuz.hu oldalon vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatunk.

Óvatosan a sütögetéssel!