Egészség

4 kellemetlen tünet, melyért a szénhidrátok felelősek

Az étkezésünkkel tehetünk a legtöbbet azért, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és sokáig megőrizzük az egészségünket, a fizikai és szellemi képességeinket. Érdemes tehát odafigyelnünk a jelekre, melyek azt súgják, valami nincs rendben.

Délutáni fáradtság

A finomított szénhidrátok és keményítők hirtelen energialöketet adnak a szervezetnek, de ez csak rövid ideig tart. Az energiahullám elmúltával álmosnak és talán újra éhesnek érezzük magunkat. Ha gyakran tapasztaljuk ezt a tünetet, érdemes megreformálnunk az étkezésünket mindjárt a reggelinél kezdve. A fehér péksütit magvakkal dúsított zabkására, teljes kiőrlésű zsömlére, tojásos ételre cserélhetjük.

Hangulatingadozások

A hangulatingadozásokat hormonok is okozhatják, de a szénhidrátok is felelősek lehetnek értük. A vércukor gyakori ingadozása ugyanis érzékennyé, nyűgössé teheti az embert. Ezt az ingadozást pedig a cukrok mellett azok a magas szénhidráttartalmú ételek is okozhatják, melyek nem tartalmaznak elég rostot. Ezek ugyanis gyorsan megemelik a vércukrot, aminek hatására sok inzulin szabadul fel, ami hirtelen vércukoresést eredményez, és már fel is szálltunk a cukorhullámvasútra.

unsplash.com/Stas Ovsky

unsplash.com/Stas Ovsky

Cukorfüggőség

Ha gyakran kívánjuk az édességet, és egy napot sem tudunk elképzelni nélküle, akkor valószínűleg bekerültünk a szénhidrát ördögi körébe. A szénhidrátlöket ugyanis drogként hat az agyra, mely dopamint termel és felvillanyozódik általa. Amikor pedig véget ér a hatás, máris megkívánjuk az újabb adagot. A tanulmányok szerint ez az ételhez kapcsolódó jutalomválasz jellemzően felbukkant elhízott gyerekek és felnőttek szervezetében is.

Gyakori éhség

Az előzőekből már körvonalazódott, hogy miért is nem jóllakottsággal, hanem éhséggel jár a szénhidrátdús étkezés. A nagy tányér tésztát követő inzulindózis leviszi a vércukorszintet, aminek hatására megéhezünk. Ha ekkor nem eszünk, akkor a vércukorszintünk a következő étkezésig alacsony marad, ez pedig a jelentős diszkomfortérzés mellett egy gherlin nevű hormon termelődésével jár, mely növeli az étvágyat, és az energia zsírszövetben való elraktározását segíti. A következő étkezésnél tehát nemcsak éhesebbek leszünk, de még nagyobb eséllyel tápláljuk a zsírpárnákat is. A szénhidrátok esetében tehát a kevesebb több. Érdemes a szénhidrátszükségletünket összetett szénhidrátokból, teljes kiőrlésű gabonából és zöldségekből fedezni, mert ezek elég rostot tartalmaznak ahhoz, hogy stabilizálják a vércukorszintet és megakadályozzák a kellemetlen tüneteket.