Egészség

Mihez kezdjünk az arcunkon növő szőrszálakkal?

Genetikától, földrajzi helytől, kortól is függ, mennyi szőrszál található az arcunkon. Amikor már zavaróvá válnak, akkor is többféle megoldás közül választhatunk.

Bár erről ritkán beszélünk, de a kozmetikusok bizony mesélhetnének, mi minden tud nőni nemcsak a férfiak, de a nők arcán is. A bajusz szálai akár egész sötétek és erősek lehetnek, az állon vagy a fül, orr tövében is megjelenhetnek zavaró szőrszálak, és akkor még nem beszéltünk az anyajegyekből kikandikáló szőrökről, vagy az összenőtt és a homlok irányába is terjeszkedő szemöldökről. Egy bizonyos pontig ezek jelenléte teljesen normális, az élet velejárója, és annyi a dolgunk, hogy eldöntjük, mit kezdünk velük: kiszőkíttetjük, leborotváljuk, kihúzzuk, lézereztetjük…

A szőrnövekedés ártalmatlan okai

Ha azt vesszük észre, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a szőrszálak az arcunkon, annak több oka is lehet. A változókorban felboruló hormonháztartás, a csökkenő ösztrogénszint is állhat a háttérben, ahogy haladunk előre a korban, úgy nőhet ki egyre több kis szőrszál. Különböző gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhetnek, hormonális fogamzásgátlók, egyes antibiotikumok vagy szteroidok szedése miatt. Ezekben az esetekben az orvos tudja megmondani, melyik gyógyszer okozhatta a tüneteket, és hogyan kerülhetjük el a mellékhatásokat.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Ha már orvos kell

A túlzott szőrnövekedéssel mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis fontos tünet, ami akár eddig felfedezetlen betegségre is ráterelheti a figyelmet. A policisztás ovárium szindróma, röviden PCOS gyakran jár szőrösödéssel, a hormonháztartás felborulásával. Vérvételekkel, ultrahangos vizsgálatokkal lehet tisztázni, tényleg ez áll-e a háttérben. Ennél ritkábban fordul elő a Cushing-kór, ami egyfajta hormonális zavar, és szőrnövekedéssel, elhízással, lilás striák megjelenésével, pirospozsgás arc, cukorbetegség, izomgyengeség, csontritkulás kíséretében keserítheti életünket. Egy jó endokrinológus segíthet felfedezni és orvosolni. Még ritkábban jelenik meg hormontermelő daganat a petefészekben, ami jó- és rosszindulatú egyaránt lehet. Előfordulhat még a virilisatiónak nevezett tünetcsoport is, ami a hang lemélyülésével, fokozott izom- és szőrnövekedéssel, izzadékonysággal, menstruációs zavarokkal, férfias típusú kopaszodással jár, tehát egyfajta elférfiasodáshoz vezet.

Bármilyen gyanú is merül fel, a vérvétel és a hasi ultrahang alapvető vizsgálatok, hiszen az orvosnak látnia kell, melyik hormonból mennyit termelünk, hogy működnek a szerveink, s ez alapján már gyanakodhat egyes betegségekre is.

Fotó: iStock.com/Deagreez

Fotó: iStock.com/Deagreez

Mit tehetünk a szőrszálak megjelenése ellen?

A teljes kivizsgálás és az orvos utasításainak betartása kulcsfontosságú. Ha találnak is valamilyen betegséget, azt lehet kezelni, és a szőrnövekedés megállhat. A felborult hormonegyensúlyt vissza lehet állítani, de azt tudnunk kell, hogy a szőrtüszők 6-8 hónapos növekedési ciklussal bírnak, így a tartós szőrtelenítő kezelések hatása is ekkor jelentkezik igazán. Ha időközben megszűnt az ok, akkor nem bukkan fel új szőrszál a régi helyén.

Nőként borotválkozni?

Sokan akkor is leszántják speciális borotvával az arcukat, ha nincsenek megvastagodott, feltűnő szőrszálaik. Ők már a pihéiket sem szeretik, amik főleg az arc közeli fényképezésénél tűnhetnek fel, és egyébként tökéletesen normálisak. A mediterrán típusú nők gyakran vállalkoznak borotválkozásra, mert így tudják eltüntetni sötét szőrszálaikat szemöldökük, orruk, ajkuk környékéről. Tartósabb megoldást ígér a szemöldökcsipesz vagy a gyantázás, amit, mivel érzékeny területről van szó, érdemesebb kozmetikussal elvégeztetni. Ha már nagyon elegünk van a szőrözésből, a lézeres kezelés is szóba jöhet.