Egészség

Hogyan vegyük fel a harcot a zsíros bőr ellen?

Nagy kínlódásokkal járhat, ha bőrünk olajos, zsíros. Ez a bőrtípus ugyanis nem csak a kamaszokat érinti, jó hír azonban az, hogy tudunk ellene tenni. Mutatjuk a trükköket.

Hormonok

Ha a kamaszkorból kinőve még mindig tapasztaljuk a zsíros bőrt és a pattanások megjelenését, az sajnos valószínűleg azt jelenti, hogy ez az állapot már meg fog maradni a következő nagyobb, hormonokat befolyásoló változásig, mint például a terhesség vagy a változókor. Érdemes megfigyelnünk, hogy ezek a tünetek állandóan jelen vannak-e bőrünkön, vagy csak azokon a napokon, mielőtt megjön a menstruációnk. Ha csak ekkor vannak ez ügyben panaszaink, az szerencsésebb helyzet, hiszen ez azt jelenti, hogy alapvetően a bőrünk nem zsíros.

Tiszítás

A leghatékonyabb praktika a zsíros bőr ellen egyértelműen a rendszeres és alapos tisztítás. Naponta készer tisztítsuk meg az arcunkat, reggel és este, és válasszunk olyan készítményeket, amelyek frissítőek, és egyben antibakteriális összetevőket tartalmaznak, mint például a cink vagy a menta. Fontos megjegyezni, hogy bőrünk túltisztítása sem pozitív, hiszen emiatt még több faggyút termelhet szervezetünk.

Fotó: unsplash.com/alimarel

Fotó: unsplash.com/alimarel

Mélytisztítás

Hetente egyszer érdemes mélyen is megtisztítani a bőrünket, amire a legjobb megoldás, ha először a nedves bőrünkre arcradírt viszünk fel, ezt körkörös mozdulatokkal belemasszírozzunk arcunkba, majd lemossuk. Miután leradíroztuk bőrünk elhalt hámsejtjeit, töröljük meg, és forraljunk vizet. Borítsunk magunkra egy törölközőt, és gőzöljünk a víz fölött pár percig. A hatás garantált!

Nyomkodás kizárva

Ha az olajos bőrünk miatt pattanások is megjelennek az arcunkon, még véletlenül se kezdjünk mi magunk nyomkodni azokat. Ezt inkább bízzuk szakemberre, aki megfelelő technikát alkalmazva fogja eltünteni pattanásainkat.