Egészség

5 + 1 lépés, hogy felpörgessük az anyagcserénket 50 éves kor felett

Akármennyire élünk egészségesen és tudatosan, az öregedés elkerülhetetlen. Nincs is ezzel semmi baj, ez az élet rendje. Jellemzően ahogyan egyre idősebbek leszünk, észrevehetjük, hogy gyarapodik a súlyunk, még ha az életmódunkon nem is változtattunk: a legnagyobb bűnös ebben az anyagcserénk, ami a korral lassul. Jó hír azonban, hogy 50 éves kor felett is tehetünk azért, hogy felpörgessük az anyagcserénket. Íme!

1. Legyünk aktívak egész nap

A szakemberek azt tanácsolják, hogy maradjunk aktívak általában a mindennapok során. Állítólag ez sokkal többet érhet a megfelelően gyors anyagcsere szempontjából, mintha hetente egyszer egy órát intenzíven mozgunk, de különben nemigen élünk aktív életet. Például használjuk a lépcsőt a lift helyett, vagy sétáljunk egy nagyot minden nap, és játsszunk az unokákkal a játszótéren vagy az udvaron. A fokozott pulzus gyorsabb anyagcserét is jelenthet.

2. Dolgoztassunk egyszerre több izomcsoportot

Törekedjünk arra, hogy mozgás közben az összes izmunkat megdolgoztassuk, ne csak egyiket-másikat. Ha rendszeresen ugyanazokat a gyakorlatokat végezzük, például csak a karunkat használjuk, akkor az a testrészünk formás, izmos lesz, de mi a helyzet a többivel? A szakember javaslata az, hogy keressünk olyan tevékenységeket, amelyek minden izomcsoportot megdolgoztatnak egy kicsit. Minél több izmot mozgatunk, annál több kalóriát égetünk, és annál inkább gyorsíthatjuk a segítségével az anyagcserénket.

Fotó: iStock.com/m-imagephotography

Fotó: iStock.com/m-imagephotography

3. Fontos az időzítés

A legtöbben kiválasztjuk a nap egyik szakaszát, amikor a számunkra a legmegfelelőbbnek tűnik az edzés. Ezek általában a reggeli órák vagy a kora délután, munka utáni időszakok. Fontos a rendszer és az, hogy rutinszerűen menjenek az edzések – ha mindig ugyanakkor sportolunk, az egy idő után napi szokássá válhat, mint például a reggeli vagy a kézmosás. A szakember azt javasolja, hogy 50 éves kor felett érdemes lehet megduplázni az edzések számát: a reggel edzők mozogjanak egy keveset kora délután is és fordítva: a délután sportolók csináljanak egy rövid gyakorlatsort reggelente.

4. Figyeljünk az étrendre, főleg a fehérjebevitelre

Minden fölöslegesen elfogyasztott fehérje a szervezetben zsírként tárolódik sajnos, és nem izomként, a szakember szerint. Tehát érdemes fokozottabban odafigyelni 50 felett az étrendünkre, így a fehérjebevitelre is. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne együnk húst – csak vegyük figyelembe, hogy például az egyes zöldségek is tartalmaznak fehérjét, mint például a bab, a brokkoli és a spárga. Ugyanakkor fontos a fehérjebevitel, mert többek között ennek segítségével tudjuk egyensúlyban tartani a hormonjainkat és a vércukorszintünket is.

Fotó: iStock.com/tetmc

Fotó: iStock.com/tetmc

5. Ne hagyjunk ki étkezést

Inkább többször együnk kevesebbet, mint kevés alkalommal sokat – ez a szabály talán az egész életünket végigkísérheti. A gyakrabban elfogyasztott kisebb adagok gyorsíthatják az anyagcserét, míg az étkezés kihagyása, különösen például a reggeli elodázása lassíthatja az anyagcserénket.

6. Aludjunk eleget

A pihentető, kielégítő alvás egyensúlyban tarthatja az ingadozó hormonszintünket, amely 50 éves kor felett nagyban befolyásolhatja a hangulatunkat, energiaszintünket. Egy kipihent, felfrissült szervezet jobban ellenáll a hormonok ingadozásának. Egyes vizsgálatok szerint a kialvatlanság, az alváshiány lassítja az anyagcserét, mert arra ösztönzi a szervezetünket, hogy tartalékolja az energiát.