Egészség

Az Alzheimer-kór három stádiuma

Nem lehet pontosan tudni, mi okozza az Alzheimer-kórt, de az látható, hogyan halad előre a betegség és milyen tünetek uralkodnak az egyes szakaszokban.

Az Alzheimer-kór a gondolkodás beszűkülésével, a szellemi képességek romlásával, magatartásválto­zással és gyors leépüléssel járó betegség. Nevét a német Alois Alzheimerről kapta, aki 1907-ben elsőként írta le az állapot jellemzőit. 2005-ben világszerte több mint 24 millió ember szenvedett demenciában, ennek kb. 70 százalékát az Alzheimer-kór tette ki,  a kór gyakorisága azonban rohamosan emelkedik. 2010-ben már mintegy 35 millió demens beteg élt a Földön, ez a szám nagyjából 20 évente várhatóan megduplázódik, így 2030-ra előreláthatólag mintegy 65 millió ember szenved majd az időskori memóriavesztéstől. Előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, míg a 65 év felettieknek körülbelül 5 százalékát, a 80 év felettieknek nagyjából 20 százalékát érinti. Magyarországon kétszázezren szenvednek ebben a betegségben, amelynek pontos kiváltó oka lényegében ismeretlen.

unsplash.com/Mikael Kristenson

unsplash.com/Mikael Kristenson

A betegség szakaszai

A betegség lefolyása általában körülbelül 20 évig tart a korai tünetek megjelenésétől, és a folyamatot általában három szakaszra osztják. A legkorábbi tünetek már körülbelül a halál előtt 15–20 évvel megjelennek, és nagyjából 10 évig tartanak. Ettől kezdve rohamosan romlik a beteg állapota, míg a középső stádium körülbelül a halál előtti 10-től 5 évig tart, az utolsó stádiumban 5–1 éven keresztül élnek a betegek.

Korai stádium

A betegség első tünetei a gondolkodás és tervezés, valamint a tanulás és emlékezés agyi területeit érintik. Csökken a rövidtávú memória, nehézségek adódnak a megfelelő szavak megtalálásában, a betegek egyre inkább elhanyagolják mindennapi teendőiket.

Középstádium

A betegség középstádiumában a beteg elfelejti a nevét és nem ismeri fel a hozzátartozóit. Nehézségek adódnak a mindennapi élet rendjében, a betegek elvesztik időérzéküket. Ekkor már különböző személyiségváltozások is fellépnek, apatikus és nyugtalan fázisok váltakoznak az ember életében.

Előrehaladott állapot

Az előrehaladott állapotban a betegek teljesen elveszítik a kontrollt a magasabb fizikai funkciók felett, mint az evés, járás, WC-használat. Az emlékezet nem tud új információkat befogadni.

Mi történik az agyban?

Az agyban az idegsejteken kívül bizonyos fehérjékből úgynevezett Alzheimer-plakkok, olyan lerakódások képződnek, amelyek károsítják az idegsejteket, így az idegsejtek szétesnek. Az Alzheimer-kór megelőzésében segítség lehet az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a magas koleszterinszint megelőzése, és az, hogy ha új dolgokat tanulunk.