Egészség

Egy hangulatjavító fűszer, ami csökkentheti a stroke kockázatát

Ez a sárga színű, jellegzetes ízű fűszer- és gyógynövény, amit nálunk viszonylag kevesen használnak, bár egyre népszerűbb, állítólag javítja a hangulatot, segíthet az agy regenerálódásában, és csökkentheti a stroke mértékét.

Ha még nem kedveltük meg a kurkumát, lehet, hogy éppen itt az ideje. Ennek a jellegzetes színű és ízű gyógy- és fűszernövénynek a fogyasztása ugyanis számos egészségügyi előnnyel jár. Nem meglepő, hogy például Indiában nagy népszerűségnek örvend, de nálunk is egyre népszerűbb. Egy 2007-es tudományos felmérés szerint a kurkumának többek között gyulladáscsökkentő, antibakteriális és gombaellenes hatása is van.

Fotó: iStock.com/AD077

Fotó: iStock.com/AD077

Javíthatja a hangulatunkat

Egyes fűszerek, ételek révén javulhat a hangulatunk, szinte antidepresszáns hatással lehetnek a szervezetünkre. Ilyen a kurkuma is. Egy 2008-ban végzett felmérés szerint azok a felnőttek, akik naponta kétszer beiktatták az étrendjükbe ezt a fűszert, azoknak javult a memóriájuk és a hangulatuk is mérhetően jobb lett.

Segíthet az agy és az idegrendszer regenerálódásában

Ezt egy 2014-es tanulmányban osztották meg a nyilvánossággal a tudósok, miszerint a kurkuma jótékony hatással lehet az agy regenerálódására, vagyis gyorsabban gyógyulhat például egy sérülés után. Persze az emberekre gyakorolt pontos jótékony hatását még kutatniuk kell a tudósoknak, de mindenesetre jó hír, hogy talán valóban pozitív eredményekre vezethet, ha rendszeresen (de mértékkel) fogyasztunk ebből a sárga fűszerből.

Csökkentheti a stroke mértékét

Ugyancsak további vizsgálatokra vár még, de egy 2008-as tanulmány szerint azoknál a betegeknél, akiknél korábban stroke-ot diagnosztizáltak, a kurkuminfogyasztás csökkentette a tüneteket, illetve az esetleges műtét szükségességét. Később azt is kimutatták, hogy a kurkuma általában csökkentheti a stroke kialakulásának a kockázatát is.