Egészség

Miért érinti az Alzheimer-kór inkább a nőket?

Bár a legújabb kutatások szerint az alzheimeres betegek száma főleg férfiakkal növekedett az elmúlt 20 évben, mégis a betegség a nőket érinti elsősorban. Vajon mi ennek az oka?

Jelenleg világszerte több mint 50 millió ember él demenciával, vagyis valamilyen memóriavesztéssel és az agyi folyamatok károsodásával járó betegséggel, amelyek közé az Alzheimer is tartozik. Ez a szám pedig meredeken emelkedik. A becslések szerint 2030-ra a betegek száma eléri a 75 milliót, 2050-ben pedig már 131,5 millió embert érinthet a betegség – főleg nőket. De vajon miért pont őket?

Női kockázati faktorok

Az Alzheimernek számos olyan kockázati faktora van, amely a nőket érinti a leginkább. Ilyen például a depresszió, amely összefügg a kór kialakulásával, a petefészek eltávolítása és a terhességi magas vérnyomás: ezek mind olyan tényezők, amelyek növelik a későbbi szellemi hanyatlás kockázatát. Nemcsak testi és lelki tényezők kapcsolhatók össze azonban a memóriavesztéssel. Azok is veszélyeztetettek, akik demenciával küzdőket ápolnak.

unsplash.com/Christian Langballe

unsplash.com/Christian Langballe

A betegség fejlődése

Jelenleg az Alzheimer-kórt az agyban felgyülemlő, mérgező fehérjékből állapítják meg. Az alzheimeres férfiak és a nők agyában ezek a fehérjék egyforma mennyiségben vannak jelen, de a nőknél nagyobb mértékű kognitív hanyatlást idéznek elő. A diagnózis után ugyanakkor a betegség gyorsabban fejlődik a nőknél, mint a férfiaknál. Az egyik iskola szerint azért, mert míg fiatalon az ösztrogén védte a nők agyát, a menopauza után ez a védelem nem áll fenn. Ez azonban még mindig nem ad elég magyarázatot a különbségre.  Egy másik kutatás szerint a nők jobban teljesítenek a diagnózishoz kapcsolódó, kezdeti teszteken, ami miatt könnyen félrediagnosztizálják őket, és kevésbé súlyosnak ítélik az állapotukat. Mindenesetre ezek az eredmények több, a nemek szerepét érintő kutatás és kezelési mód szükségét sürgetik.