Egészség

Mit mond a szakember a mellbimbón megbúvó szőrszálakról?

A sötét hajú nők többsége találkozott már azokkal a gyakran igen vastag, erős szőrszálakkal, amelyek a mellbimbó körül növekszenek. De mit mond vajon a szakember erről? A Popsugar magazin dermatológusa, dr. Estee Williams a főbb tudnivalókat foglalta össze, cikkünkben ebből merítünk.

A mellbimbó körüli szőr elég változatos tud lenni, ám ha színében, mennyiségében és vastagságában változik, érdemes azonnal bőrgyógyászhoz vagy nőgyógyászhoz fordulni. Ilyenkor ez nem esztétikai, hanem egészségügyi kérdés, és számos probléma – pl. PCOS vagy endometriózis – kísérőtünete lehet.

Fotó: unsplash.com/KarolineSoares

Fotó: unsplash.com/KarolineSoares

Elképzelhető persze az is, hogy a szőr a hormonális változások hatására lesz több vagy kevesebb: a pubertáskor, a fogamzásgátló tabletták, a terhesség, a változó kor egyaránt hathat így a szervezetre – a kóros állapotot azonban csak szakember képes kizárni.

Ha nincs szó betegségről, és a dús szőrállomány egyszerű genetikai örökség, a szőrtelenítés hagyományos módszereit bátran igénybe vehetjük: a borotválás rendben van, csakúgy, mint a szemöldökcsipesz, de a gyanta ilyen esetben – a hámsérülés veszélye miatt – sajnos nem a barátunk. A szakember szerint a hosszú távú megoldásra vágyunk, az orvosi lézer tökéletes opció a rakoncátlan szőrszálak eltüntetésére.

A lézeres kezelés sajnos csak azok számára megoldás, akik hófehér bőrrel és sötét színű szőrszálakkal rendelkeznek, a szőke pihéket és a barnás bőrön húzódó fekete szőrszálakat a kontraszt hiánya miatt ezzel a módszerrel nem lehet kezelni.

Mostanában egyre többen akadnak, akiket nem zavar a szőr sem itt, sem testük egyéb szegleteiben. A mellbimbó körüli szőr semmi esetre sem szégyen, így akkor sincs gond, ha valaki úgy dönt, hogy nem kíván foglalkozni a ritkaságnak korántsem számító jelenséggel.