Egészség

A savas reflux meglepő tünetei, amelyekre érdemes figyelni

A gyomorégés meglehetősen kellemetlen, és könnyen lehet, hogy arra utal: savas reflux miatt szenvedünk. Igaz, a szakemberek szerint ezt a betegséget nem is olyan könnyű felismerni, és kezelni, mint ahogy azt gondolnánk. Vannak természetesen egyértelmű jelei, mint például a már említett gyakori és rendszeres gyomorégés – de ez nem minden. Mutatjuk, mik lehetnek a savas reflux meglepő tünetei, amelyekre érdemes figyelni.

Mint minden betegség, úgy a savas reflux esetében is fontos, hogy minél hamarabb felismerjük és kezeljük a tüneteit, nehogy komolyabb bajunk származzék belőle. Viszont sajnos könnyen előfordulhat, hogy átsiklunk az egyes jelek fölött, vagy eszünkbe sem jut, hogy az mire is utalhat. Mutatjuk, mik lehetnek a savas reflux meglepő tünetei, amikre érdemes figyelni. És bármilyen rendellenességet is tapasztalunk, keressük fel az orvosunkat, és kérjünk egy kivizsgálást!

Fotó: iStock.com/OcusFocus

Fotó: iStock.com/OcusFocus

Mellkasi fájdalom: azért következhet be, mert a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül – ez a savas reflux egyik „klasszikus” tünete. A fájdalom azonban intenzívebben és hosszabban jelen lehet. Van különbség a gyomorégés okozta mellkasi fájdalom és a szívroham tünetei között – éredemes lehet ennek utána érdeklődni!

Fájdalmas a nyelés, ha lehajolunk, lefekszünk: valószínűleg azért, mert a sav a gyomrunkban maradt, és a nyelőcsőbe kerül, ha megváltoztatjuk a testhelyzetünket.

Étkezés utáni fájdalom: különösen a nagyobb étkezések után jelentkező fájdalom gyakran jelenti azt, hogy a gyomor túlterhelt, és annak a tartalma „nem tud hova menni”. Főleg a zsíros ételek esetében jelentkezhet ez.

Keserű íz a szánkban: előfordulhat, hogy a gyomorból kilépő sav eljut a torok hátsó részébe és egy folyamatos, kellemetlen, keserű ízt hagy a szájüregben. Nagyon extrém esetben akár fulladást is okozhat a szakemberek szerint.

Rekedtség: ugyancsak a savas reflux egyik tünete lehet a rekedtes hang – különösen akkor lehet furcsa, ha nincs hideg, nem vagyunk megfázva. Ebben az esetben a gyomorsav a nyelőcsbe juthatott, és irritálhatja a hangszálakat.

Torokfájás: már szinte az előzőekből is következtethetünk arra, hogy a torokfájás is utlahat savas refluxra. Ha nem alakul ki más, megfázásra vagy influenzára utaló tünet, akkor érdemes lehet megfontolni a reflux lehetőségét (főleg, ha több tünet is jelentkezik).

Émelygés, hányinger: állítólag sokszor ez lehet az egyik első tünete annak, hogy savas refluxunk van és nem tudjuk, miért. Ha főleg étkezések után jelentkezik ez a tünet, akkor különösen esélyes, hogy refluxtól szenvedünk.