Egészség

Hideget vagy meleget igyunk inkább a hőségben?

A legtöbben automatikusan a jeges üdítőért nyúlnánk, ha hűsölni szeretnénk, de biztosan hallottunk róla, hogy a meleg tea talán jobb választás a nagy kánikulában. Vajon hol az igazság?

A világ számos országában, különösen a forró, sivatagi klíma alatt elterjedt szokás a teázás. Itt az emberek a meleg italok segítségével élik túl a hőséget, de mégis, mi állhat e paradox gondolkodásmód mögött? Az ötlet, amilyen furcsán hangzik, épp annyira működőképes. A forró italok ugyanis megemelik a testhőmérsékletünket, ennek hatására pedig jobban izzadunk. Az izzadság aztán elpárolog a bőrünkről, és valójában ez a párolgás az, ami hűsít. Addig, amíg megisszuk a teát, természetesen lehet, hogy melegünk van, rögtön utána azonban a testünk elkezdi hűteni magát, és így elvileg kevésbé érezzük melegnek a levegőt. A hűtő hatás tehát tartósabb, mint akkor, amikor hideget iszunk. Egy jeges üdítő után talán azonnal érezzük, hogy hűsít, ám ez az élmény sajnos mindössze néhány pillanatig tart. A testünk hamar felmelegszik újra.

unsplash.com/Neha Deshmukh

Fotó: unsplash.com/Neha Deshmukh

Mikor igyunk meleget és mikor ne?

Ugyanakkor a forró, nyári teák hatásköre is korlátozott. Elsősorban forró, ám száraz környezetben fejtik ki életmentő hatásukat azzal, hogy elősegítik az izzadást. Ha ugyanis forró környezetben az ember nem izzadna eléggé, akkor szinte szó szerint elégne. Szerencsére azonban ez a veszély a legtöbbünket nem fenyegeti, így nyugodtan maradhatunk a hideg italoknál. Magas páratartalom mellett úgyis ez ajánlható inkább. Csak az arra érzékenyeknek kell figyelnünk rá, hogy ha túl hirtelen gurítják le a jeges limonádét, megfájdulhat a torkuk.

Természetesen nemcsak az italokkal hűsíthetjük magunkat, bevethetünk egyéb praktikákat is a túlélés érdekében. Tehetünk vizes törölközőt a nyakunkba, a csuklónkra, és áztathatjuk a lábunkat hideg vízben, emellett a ventilátornak is nagy hasznát vehetjük. Ügyeljünk azonban arra, hogy nehogy átessünk a ló túloldalára, mert nyáron is meg lehet fázni.