Egészség

Ezért vagyunk sokszor fáradtak egy strandon eltöltött, pihenős nap után

Mind jártunk már így: alig vártuk, hogy lazítsunk, a hétvégén kifeküdjünk a napra, és egy kicsit lubickoljunk valamelyik strand vagy tó vizében. Csakhogy ahelyett, hogy feltöltődnénk, sokkal fáradtabbnak érezzük magunkat a nap végére, pedig gyakorlatilag nem csináltunk semmit, csak feküdtünk és pihentünk. Mi lehet ennek az oka? Hogyan fáradhatunk el ennyire a semmittevésben?

Igenis a semmittevéstől is el lehet fáradni – ezt mindenki tudja, aki valaha töltött már el egy hosszú napot a tenger vagy bármilyen víz partján, miután sokkal fáradtabban tért haza ahhoz képest, mint amikor reggel elindult. Azt hihetnénk, hogy ha kifekszünk a napra és semmit nem csinálunk, az feltölt minket, és nem leszünk olyan kimerültek, pedig szakértők szerint ennek pont az ellenkezője igaz.

Fotó: unsplash.com/adamwilson

Fotó: unsplash.com/adamwilson

Valójában a napfény csak egy kis időre tölt fel bennünket energiával – ezt annak köszönhetjük, hogy rövid ideig meggátolja a szervezetünkben a melatonin termelődését. A melatonin az a hormon, amit napközben kevésbé termel a szervezetünk, a kevesebb fény hatására azonban estefelé megnövekszik a szintje, ezzel jelezve a szervezetünknek, hogy ideje aludnunk. A melatonin ugyanis az alvással kapcsolódik össze, minél több van belőle, annál álmosabbnak érezzük magunkat.

A napfényben ugyan a melatonin nem termelődik, ezért egy darabig sokkal éberebbnek érezhetjük magunkat, csakhogy a meleg már nincs ilyen jó hatással a szervezetünkre: ekkor a testünk azért küzd, hogy ne hevüljön túl, és minden energiát arra fordít, hogy ezt megakadályozza. Ez azt jelenti, hogy izzadni kezdünk és a vérereink kitágulnak, az energiánk pedig vészesen fogy.

Így tulajdonképpen nem is a napfénnyel, de még nem is a vízzel van a probléma: a hőség az, ami nagyon sokat kivesz a szervezetünkből. Az összes energia arra megy el, hogy a nagy melegben minden szervünk rendeltetésszerűen tudjon működni, és a testünk ne hevüljön túl.