Egészség

5 hatékony módszer, amellyel mi is enyhíthetünk a depressziónkon

Fontos megérteni, hogy a depresszió egy fizikai állapot mentális kivetülése – azok, akik ettől szenvednek, általában a hormonjaiknak köszönhetik a dolgot, így egymaguk nem tudnak kilábalni belőle. Ennek ellenére rengeteget segíthetünk a saját helyzetünkön azzal, ha mi is megteszünk pár apróságot, amely kiegészítheti azt a kezelést, amit az orvosunk javasolt számunkra. Íme néhány tipp, amivel javíthatunk a mindennapjaink minőségén azzal, hogy a depresszió tüneteit visszaszorítjuk.

Az emberi érintés csodája

Bizonyítottan hangulat- és kedélyjavító hatása van annak, ha mindennap érintkezünk emberekkel – a legjobb a kutatók szerint az, ha mindennap megölelünk valakit, akit szeretünk. Az ölelés ugyanis boldogsághormonokat szabadít fel a testünkben, és erősíti a kötődés érzését, amelyek segítenek a depressziós tüneteinken.

Fotó: iStock.com/kurmyshov

Fotó: iStock.com/kurmyshov

Készítsünk fotókat

Fotózzunk le mindent, amit szépnek és jónak találunk, majd ha egy rosszabb időszakunkon megyünk keresztül, nézzük vissza ezeket a képeket. Ha éppen keményen benne vagyunk a depresszióban, nagyon nehéz meglátni a szépet bármiben is, de ha észrevesszük, hogy máskor mennyi mindenben megláttuk a jót, könnyebben hisszük el, hogy máskor is így fogunk tudni tenni.

Hallgassunk zenét

Tudományos tény, hogy a zene hatással van a hangulatunkra – így ha úgy érezzük, hogy kicsit leült a kedvünk, és egyre mélyebbre kerülünk a saját sötét gondolatainkban, hallgassuk meg a kedvenc, vidám dalainkat.

Mozogjunk

Az öleléshez hasonlóan a mozgás hatására is endorfinokat termelünk, ezek a boldogsághormonok pedig képesek még a legmélyebb bugyorból is felszínre hozni minket. Még akkor is érdemes elindulni mozogni, ha semmi kedvünk nincs hozzá, ez ugyanis olyan, hogy közben kezdjük el élvezni, utána pedig kifejezetten jól érezzük magunkat miatta.

Legyünk spontának

Rengeteg energiát szabadít fel bennünk, ha nem ragaszkodunk annyira a napi rutinunkhoz, hanem néha merünk spontának lenni. Arról nem is beszélve, hogy általában ilyenkor szerezzük a legjobb élményeket!