Egészség

A Google mesterséges intelligenciája meg tudja jósolni, mikor fogunk meghalni

Az orvostudomány jó része egyszerű statisztika – a kórházi dolgozóknak gyakran meg kell saccolniuk, hogy a betegek, akiket felvesznek, mennyire súlyos tünetekkel érkeznek, és mekkora az esélye annak, hogy a kórházban belehalnak a sérüléseikbe vagy a betegségükbe. A mai osztályozási rendszernél sokkal pontosabban és jobban képes megjósolni mindezt a Google mesterséges intelligenciája, amely, ha a kórházakban alkalmazni kezdik, megkönnyítheti majd az orvosok munkáját.

A Google mesterséges intelligenciája jelenleg egy egészségügyben hasznosítható algoritmuson dolgozik, amely az első tesztek szerint sokkal pontosabban képes megállapítani, hogy egy kórházba felvett betegnek mekkorák a túlélési esélyei.

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Az első kutatás során például egy előrehaladott állapotban lévő mellrákos pácienst fogadtak a kórházban, akinek nagyon súlyos volt az állapota, az orvosok szerint 9,3 százalék volt az esélye annak, hogy a betegágyában hal meg. A Google mesterséges intelligenciája is lefuttatott teszteket, és olyan adatokhoz is hozzáfért, amelyekhez korábban az orvosok nem tudtak – jelentéktelennek tűnő orvosi feljegyzésekhez vagy korábban szedett, de ebben a kórházban fel nem jegyzett gyógyszerekhez. A Google szerint a páciensnek 19,9 százalékos esélye volt arra, hogy meghaljon a kórházban – ez így is történt, méghozzá tíz nappal később.

Bár ez nem tűnik nagy különbségnek, statisztikailag igencsak mérvadó, és az első lépés lehet ahhoz, hogy személyre szabott, sokkal pontosabb orvosláshoz jussunk. A statisztikák szerint a Google találmánya ugyanis 95 százalékos pontossággal meg tudta mondani, hogy a páciensek meg fognak-e halni a kórházban, vagy sem – és ez még mindig csak a kezdet a kutatások első fázisában, ahonnan megállíthatatlan a továbbfejlődés.