Egészség

Így küzdjünk meg sikeresen a depresszióval gyógyszerek nélkül

Bárki, akit valaha utolért már depressziós tünet, az tudja, mennyire intenzív tud lenni és milyen emberfeletti munka kimászni a gödörből, hiszen életünk minden szegmensére kihat: az alvásunkra, ébrenlétünkre, munkánkra, szabadidőnkre, szociális kapcsolatainkra.

De van remény, még a legsötétebb órában is: amióta széles körben ismertek a betegség kialakulásának, lefolyásának körülményei, már tudjuk, hogy talán nem hiú remény, miszerint mi is tehetünk ellene, ha időben elcsípjük, felismerjük a tüneteit. Számos módszer létezik, amelyeket jó, ha ismerünk, és tudjuk őket alkalmazni a megfelelő időben.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Aludjunk jól!

A depresszió kihat az alvásunkra is: vagy túl keveset vagy túl sokat pihenünk. Fontos tehát, hogy miden egyes nap ugyanabban az időpontban feküdjünk le és keljünk ki az ágyból, ügyelve arra, hogy a kettő között elteljen minimum 8 óra. Ha nem tudunk elaludni, olvassunk pár oldalt egy könyvből, igyunk gyógyteát lefekvés előtt vagy próbáljunk meditálni, kiüríteni az agyunkat és megszabadulni a rossz gondolatoktól. Reggel mindenképpen keljünk fel, ne nyomjuk az ágyat délig, még akkor sem, ha éjjel nem sikerült aludnunk túl sokat. Egy idő után helyreáll az alvási ciklusunk.

Együnk megfelelően!

A depresszió az étkezési szokásainkat is megváltoztatja, valakinek egy falat sem megy le a torkán, mások falási rohamokkal küzdenek. Fontos tudnunk, hogy akaraterővel egy bizonyos pontig még visszafordítható a folyamat, azaz még akkor is üljünk asztalhoz naponta 4-5-ször, ha semmi étvágyunk, és igyekezzünk, amíg még tudunk, távol maradni a hűtőtől és az éjszakai evéstől.

Mozduljunk ki!

Nagyon nehéz, de amíg még tehetjük, mozduljunk ki, sétáljunk egyet a környéken, legyünk emberek között, amíg még rosszabbra nem fordul épp a bezártság miatt az állapotunk. Ha azt érezzük, a társadalom részei vagyunk, az komoly megtartóerővel bírhat.