Egészség

Ezeket a vitaminokat együk, ha gondjaink vannak az ízületeinkkel

Az ízületi problémák gyakorlatilag bármilyen életkorban előjöhetnek, és származhatnak az öröklődés útján vagy jöhetnek balesetek és betegségek nyomán. A laza ízületek például nem gyógyíthatók, de a legtöbb ízületi betegségnek jót tesz a célzott gyógytorna és a megfelelő vitaminok fogyasztása. Az utóbbihoz adunk most segítséget.

Halolaj

A halolajat legtöbbször az egészséges szívműködéssel és a gyönyörű bőrrel azonosítják, de rengeteget segíthet akkor is, ha az ízületeinkkel van problémánk. Képes ugyanis megakadályozni, hogy bizonyos enzimek roncsolják az ízületeinket, és csökkenti a szervezetben fellelhető gyulladást is, ami könnyedén lehet az ízületi probléma következménye.

Fotó: iStock.com/Tharakorn

Fotó: iStock.com/Tharakorn

D-vitamin

Kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin-hiányban szenvedő embereknek általában rosszabbak az ízületeik, mint azoknak, akik elegendő D-vitaminhoz jutnak. Ezért valószínűleg van összefüggés a kettő között – járjunk gyakrabban a napfényre, ennek hatására ugyanis a szervezetünk D-vitamint termel.

Kalcium

A kalcium nemcsak a csontjainknak tesz jót, komoly összefüggés van az ízületeink egészsége és a megfelelő mennyiségű kalciumfogyasztás között. Különösen a térdproblémáknál lehet hasznos, ha kicsit megemeljük a kalciumbevitelünket, hiszen ezen a területen nagyon könnyen szívódik fel az egyébként szintén gyulladáscsökkentő kalcium.

C-vitamin

Mire nem jó a C-vitamin? A kollagéntermelés ösztönzése miatt lehet hasznos azok számára, akik ízületi bántalmaktól szenvednek, hiszen a kollagén szükséges az ínszalagok, csontok és inak megfelelő működéséhez. Az a legjobb, ha gyümölcsökből visszük be a szervezetbe, de azzal sincs baj, ha tabletta és étrend-kiegészítő pirula formájában szedjük – a lényeg, hogy legyen a szervezetünkben megfelelő mennyiség belőle.