Egészség

Felfedezték a depresszió egy új fajtáját, ami megmagyarázhatja, miért nem működnek néha az antidepresszánsok

A mára népbetegséggé fajult depresszió kezelése nagyon rizikós, hiszen nehéz megállapítani, hogy mikor érdemes gyógyszeres kezelést választani, és mikor lehet más megoldással segíteni a betegen. Japán kutatók azonban most a depresszió új fajtáját fedezték fel, ami megmagyarázhatja, hogy a hagyományos gyógyszeres kezelés miért nem segít néhány depressziós alanyon.

A depresszió, most már kijelenthető, népbetegség: világszerte több mint 300 millióan szenvednek benne, és ez a szám egyre nő. Sajnos nem tudni, hogy ez az egész tendencia mivel magyarázható, az viszont biztos, hogy így van – ezért nagyon fontos, hogy minél hatékonyabb gyógymódokat találjunk rá.

Szakértők jelenleg nem tudják, hogy a depresszió miért is alakul ki pontosan – nagy az esélye annak, hogy genetikai, hormonális, testi és pszichológiai okai is vannak, ezek egyedi kombinációja képes kiadni a diagnózist az embereknél. A legtöbb depressziós azonban agyi kémiai egyensúlyhiánytól szenved: a szervezetükben található szerotonin és norepinefrin mennyisége és aránya felborul, ezért a gyógyszeres kezelés ezt az egyensúlyt igyekszik visszaállítani. Csakhogy vannak olyan alanyok, akiknek a gyógyszeres kezelés nem használ – a Hirosimai Egyetem kutatói azt próbálták megállapítani, hogy az ő állapotuk mennyire lehet más, mint azoké, akik meggyógyulnak a gyógyszerektől, vagy legalábbis a depressziós állapotuk kordában tartható.

Fotó: Unsplash/ Myles Tan

Fotó: Unsplash/ Myles Tan

Kiderült, hogy ezeknek az embereknek az RGS8 nevű proteinjükkel vannak problémák – ennek szerepe van a hangulatunk és a mozgásunk regulációjában is, valamint az MCHR1 hormon receptorát is kontrollálja. Éppen ezért a kutatók úszó egereken kísérletezték ki, mi történik, ha erre az RGS8 proteinre hatnak, és nem a szerotoninra és a norepinefrinre. Amikor az egerek szervezetében magasabb volt a fehérje száma, ritkábban pihentek úszás közben, míg ha alacsony volt, akkor gyakrabban – ezt pedig a szakértők képesek voltak gyógyszerekkel szabályozni, anélkül, hogy a fent említett két monoaminnak bármi szerepe lehetett volna a kísérletben.

A kutatók ebből arra a következtetésre jutottak, hogy nemcsak olyan depresszió létezik, amely a szerotonin és a norepinefrin arányát rúgja fel az agyunkban, hanem olyan is, amely az RGS8 proteinre hat, így ezt teljesen másképpen kell gyógyszerezni, mint az első típust.