Egészség

Ezek a cukorbetegség korai jelei, amelyekre jó, ha odafigyelünk

A cukorbetegség korunk egyik nagy népbetegsége, és komoly problémákat is okozhat, ha nem foglalkozunk vele megfelelően vagy időben. Nagyon nehéz azonban észrevenni, mikor kezdődik nálunk az állapot, de ha ezekre a furcsa, korai jelekre odafigyelünk, nagyban megnöveljük az esélyünket arra, hogy időben nyakon csípjük a bajt.

Fáradékonyság és folyamatos éhség

A sejtjeink a cukorbetegség hatására nem dolgozzák fel megfelelően az inzulint, ami azt jelenti, hogy nem kapnak elegendő energiát a működésükhöz. Az étel, amit megeszünk, a szervezetünkben glükózzá alakul, és a sejtjeink ezt használják fel az energia kinyerésére – csakhogy a cukorbetegség ebben megakadályozza őket.

Fotó: iStock.com/YakobchukOlena

Fotó: iStock.com/YakobchukOlena

Gyakori vizelés

Egy átlagember 24 óra alatt 4–7 alkalommal vizel – bármi, ami ennél gyakoribb, és nincs közvetlen oka (például megnövekszik a folyadékfogyasztás), az problémát jelenthet. Többek között például cukorbetegséget – a veséink nem képesek lenn tartani a vércukorszintünket, ezért a szervezetnek nagyobb mennyiségű folyadékra van szüksége, ami együtt jár a gyakoribb vizeléssel.

Hirtelen fogyás

A cukorbetegség hatására nem kerül annyi cukor a sejtjeinkbe, és felhasználás nélkül átmegy a szervezetünkön – ami kevesebb kalóriát jelent, vagyis elkezdünk mindenféle ok nélkül fogyni. Ha nem változtatunk az étrendünkön, és nem mozgunk többet, mégis fogyni kezdünk, elkezdhetünk gyanakodni.

Szájszárazság

Az extrém folyadékmennyiség-veszteség miatt a szánk is kiszáradhat, így ha azt vesszük észre, hogy folyton kenegetnünk kell ajakápolóval, különben cserepesedik, akkor figyeljünk oda az egyéb tünetekre is. Ha ezek egyszerre jelentkeznek, és hosszabb ideig fennállnak, keressük fel a háziorvosunkat, mert könnyen lehet, hogy kezdődő cukorbetegségben szenvedünk.