Egészség

Ezeket a gyakorlatokat végezzük, ha nehezen alszunk el éjszaka

A pihentető alvás az egészség egyik fő alkotóeleme, enélkül hiába eszünk jól és mozgunk rendszeresen, a mentális és fizikai formánk sem lesz az igazi. De mit tehetünk akkor, ha egészen egyszerűen nem tudunk aludni, és nehezen jön álom a szemünkre éjszaka? Szakértők szerint mozgással segíthetünk a problémán – például ezekkel a gyakorlatokkal.

Bármilyen meglepő, a megoldás ezúttal is az a sokat emlegetett edzésmódszer, amit mostanában minden edző és orvos ajánl: a magas intenzitású intervalledzés, azaz a HIIT. De nem mindegy, mikor és hogyan végezzük – ebbe beleszól a szervezetünk természetes ritmusa is.

Szakértők szerint ha fáradtak és kimerültek vagyunk, mindig inkább az alvást válasszuk az edzés helyett – persze ez nem lehet mindig kifogás, és nem foghatjuk a kialvatlanságra a lustaságunkat, de ha tényleg úgy érezzük, teljesen kimerültünk, ne erőltessük az edzést. Az alvás mindig fontosabb, mint a mozgás, mert alvás nélkül az agyunk nem tud pihenni, az izmaink nem tudnak visszaépülni, és a mentális egészségünk is megsínyli az alváshiányt.

Fotó: Unsplash/ Form

Fotó: Unsplash/ Form

Ha azonban napközben, esetleg reggel beiktatunk egy HIIT edzést, az rengeteget segíthet a testünkön – ez az edzésforma ugyanis a mozgás után energiát ad, de kifárasztja annyira a szervezetet, hogy este könnyebben el tudjunk aludni. Éppen ezért fontos, hogy ne este végezzünk HIIT edzést, hiszen a várt eredmény el fog maradni: ahelyett, hogy elfáradnánk, inkább felpörgünk tőle, és még nehezebben tudunk majd elaludni. A szakértők azt ajánlják, hogy leginkább reggel végezzünk HIIT mozgást, mert ez amellett, hogy beindítja a napunkat, más pozitív hatásokkal is jár. llyen például az, hogy a szervezetünk természetes ritmusa a napfény hatására is változik, így ha reggel rögtön napfénynek tesszük ki, könnyebben felébred. Ha figyelünk arra, hogy napnyugta után minél kevesebb mesterséges fénnyel sokkoljuk a szervezetünket, akkor biztosan beáll a belső óránk, és tudni fogja, mikor kell elkezdeni az alvási hormonok fokozott termelését – tehát este elalszunk majd, mint a bunda, mert a testünk nem zavarodik össze a különböző ingerek hatására.