Húsok
A hús szerencsére nem tartalmaz semmiféle glutént, így fogyasztásuk teljesen zöld utat kap az allergiában szenvedőknek. Ha azonban a húst rántva szeretnénk elkészíteni, fontos odafigyelni, hogy a panírhoz szigorúan gluténmentes alapanyagokat használjunk. A mi személyes tippünk a rántott hús készítéséhez a zabliszt, amivel ugyanolyan ízletes marad.
Tejtermékek
Alapvetően a tejtermékek fogyasztása megengedett a gluténérzékenyeknek, azonban arra érdemes odafigyelni, hogy a termék készítése során állományjavítás céljából nem adtak-e hozzá glutént. Olvassuk el a címkéket, hogy megbizonyosodjunk az élelmiszerek valós tartalmáról.
Gyümölcsök, zöldségek
A friss zöldségeket, gyümölcsöket bátran és korlátlanul fogyaszthatjuk, ami azért is kiemelten fontos, mert a gluténérzékenyek kevesebb rostot tudnak bevinni a szervezetükbe, ezért nélkülözhetetlen a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő mennyiségű pótlása.
Fotó: iStock.com/a_namenko
Tészták, pékáruk
Valószínűleg, ami először eszünkbe jut, mikor kiderül gluténérzékenységünk, az, hogy nem ehetünk többé kenyeret és tésztát. Ez nincs így. A boltok polcain most már egyre több gluténmentes termék, köztük tészta és kenyérféle található, de könnyedén elkészíthetjük ezeket mi magunk is otthon. Néhány gluténmentes lisztfajta, ami ebben segítségünkre lehet: kukoricaliszt, rizsliszt, mandulaliszt és a már említett zabliszt.