Egészség

A laktózintolerancia nem egyenlő a tejfehérje-allergiával – kerüljük az öndiagnózist

Manapság mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki laktózérzékeny, vagy azt hiszi magáról, hogy ez húzódik az emésztési problémája mögött, és ennek ellenére nem fordul orvoshoz. A tejcukor-érzékenység mondhatni népbetegség lett, így jobb tisztába tenni a fejekben, hogy pontosan mi is ez, mik a tünetek, és miért elengedhetetlen szakember segítségét kérni.

Ha le akarjuk egyszerűsíteni a betegség lényegét, akkor azt mondjuk, hogy a laktózintolerancia a laktóztartalmú italok és élelmiszerek után fellépő tünetegyüttes. A tejcukor-érzékenység hátterében a laktáz nevű laktózbontó enzim nem megfelelő működése, illetve termelése áll. Mivel a tejcukor enzim hiányában emésztetlen állapotban kerül a vékonybélbe, a vastagbélbe jutva azok baktériumai kezdik lebontani. Ennek következtében alakul ki a hasi görcs, puffadás, hasmenés. A laktózérzékenységet két csoportba tudjuk sorolni: veleszületett, vagy szerzett, amikor az intolerancia más, a vékonybelet érintő betegség miatt alakul ki.

Fotó: Pexels/CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

A laktózérzékenység tünetei:

  • hasi görcsök
  • puffadás, nagymértékű gáztermelés
  • hasmenés
  • hányinger, hányás

Kerüljük saját magunk diagnosztizálását, és forduljunk szakorvoshoz

Fontos megjegyezni, hogy az öndiagnózis mindig rossz ötlet. Ne mi döntsük el, milyen típusú allergiánk, intoleranciánk van, anélkül, hogy kivizsgáltattuk volna magunkat. Ha mégis magunkat diagnosztizáljuk, fennáll a veszély, hogy más betegséggel keverjük össze sajátunkat, ebben az esetben például vannak hasonló vagy akár ugyanolyan típusú tünetek a gluténérzékenység és a laktózérzékenység között. Egy másik félreértés, amibe orvosi konzultáció nélkül könnyen belefuthatunk, az, mikor egy kalap alá veszük a tejcukor-érzékenységet és a tejfehérje-allergiát. Míg a laktózintolerancia mögött az említett laktáz enzim nem megfelelő működése áll, addig a tejfehérje-allergia esetében a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeire történő azonnali túlérzékenységi reakció történik, melynek hatására egy úgynevezett IgE antitest termelődik a szervezetben az immunválasz során.