Egészség

Pörgessük fel az anyagcserénket, hogy felgyorsítsuk a fogyásunkat

Az egészséges emésztés és a jól működő bélrendszer, no és a fogyókúra egyik fontos alapja a megfelelő anyagcsere, amire ha nem figyelünk, könnyen lelassulhat. Nem árt tehát olykor akár kúraszerűen is felgyorsítani, hogy a fölösleges salakanyag minél könnyebben és gyorsabban távozzon a szervezetünkből. Szerencsére könnyedén tehetünk azért, hogy egy kicsit felpörgessük az anyagcserénket, és ezzel akár megkönnyíthetjük, felgyorsíthatjuk a fogyásunkat is. Mutatjuk, hogyan!

A fogyókúrák, a megfelelő étrend kiválasztása közben fontos, hogy szem előtt tartsuk, olyan ételeket válasszunk, amelyek felgyorsíthatják az anyagcserénket. Ezáltal a fogyókúra is sikeresebb lehet, és az egészségünknek is jót tehet. Szerencsére könnyedén tehetünk azért, hogy egy kicsit felpörgessük. Mutatjuk, hogyan!

Kezdjük az étrendünkkel

Merthogy természetesen az anyagcsere gyorsasága főként attól függ, hogy mit eszünk. Ezért is meglehetősen egyszerűnek hangozhat, de a könnyen emészthető zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonából készült ételek ajánlottak leginkább, ha az anyagcsere felpörgetéséről van szó. Ezek jellemzően gazdag rosttartalommal is rendelkeznek. A szakemberek szerint ezeknek az élelmiszereknek a bevitele, illetve feldolgozása révén akár 10 százalékkal is több energiát égetünk el, amellett, hogy meggyorsíthatjuk velük az anyagcserénket. Fogyasszuk minél természetesebb formában a zöldségeket és a gyümölcsöket, a legjobb, ha nyersen.

Fotó: iStock.com/Foxys_forest_manufacture

Fotó: iStock.com/Foxys_forest_manufacture

Fehérjére fel!

A fehérje feldolgozása is több energiát követel a szervezetünktől, vagyis segítségünkre lehet a fogyókúra során – persze mértékkel. Viszont előnyére szolgál – amellett, hogy gyorsíthatja az anyagcserénket –, hogy teltségérzetet okozhat, vagyis a fogyasztásuk után hosszabb ideig nem leszünk majd éhesek, ami ugyancsak a fogyókúrát segítheti.

Mozogjunk az étkezések előtt

Igen, ez talán egy kicsit furcsán és szinte képtelenségnek hangozhat, de a szakértők szerint jó választás lehet, ha minden étkezés előtt csinálunk valamilyen energikusabb gyakorlatot, például 30–50 darab négyütemű fekvőtámaszt, felüléseket, guggolásokat stb. Ezzel akár 200 kalóriával többet is elégethetünk naponta amellett, hogy a testmozgással az anyagcserénket is felgyorsítjuk.

Fotó: iStock.com/lzf

Fotó: iStock.com/lzf

Igyunk zöld teát vagy vizet

Köztudott, hogy az antioxidánsokkal teli zöld tea felpörgeti az anyagcserét, átlagosan 4 százalékkal lehet gyorsabb, mint általában, ami napi akár plusz 80 kalória elégetését is jelentheti. Vagyis érdemes rendszeresen fogyasztani a zöld teát. Ha azonban nem szeretjük, vagy éppen nincs módunk zöld teát inni, válasszuk a vizet, ami a megfelelő hidratálás mellett ugyancsak gyorsíthatja az anyagcserét, illetve megakadályozhatja annak lassulását.

Ötperces szünetek

A stresszes, állandó feszültségekkel teli életmód könnyen magas kalóriatartalmú ételek fogyasztásával járhat. Merthogy ilyenkor hajlamosak vagyunk ezekben a helyzetekben kevésbé odafigyelni az étrendünkre. Az egészségtelen ételekkel pedig lelassíthatjuk az anyagcserénket. Már csak ezért is fontos, hogy napközben, munka közben rendszeresen tartsunk legalább 5 perces szüneteket, amikor egy kicsit pihenünk, kikapcsolódunk, meditálunk. Egyes kutatások szerint akik több mint egy órán keresztül ülnek egy helyben az íróasztal mögött, azoknál akár 85–90 százalékkal is csökkenhet a zsírégető enzimek működése. Vagyis ha rendszeresen mozgunk, azért a fogyókúránk is hálás lehet. Csak sétáljunk egyet, táncoljunk a kedvenc zenénkre, vagy csináljuk meg a kedvenc jógapózunkat.