Egészség

Nem kell órákat futkosnunk – erre az egyetlen dologra figyeljünk, ha lapos hasat szeretnénk

Régóta tartja magát a mítosz, miszerint őrülten kell kardióznunk ahhoz, hogy szép, lapos hasunk legyen – ez azonban egyáltalán nem igaz, legalábbis annyiban nem, hogy nem a kardióedzésekre kell helyezni a hangsúlyt. Nem mindegy, hogy izmosodni, fogyni vagy szálkásodni szeretnénk, ennek megfelelően kell összeállítani az edzéstervet és az étrendet is – a lapos hashoz pedig éppen erre, az étrendre kell a leginkább figyelni.

Sokszor mondják, hogy a fogyás neheze nem az edzőteremben vagy a futópályán, hanem a konyhában zajlik – különösen igaz ez arra az esetre, ha lapos vagy kockás hasat szeretnénk. Nagyon sokáig úgy gondoltuk, hogy ehhez a célhoz őrülten kardióznunk kell azért, hogy minél több zsír tűnjön el hastájékról, most már azonban tudjuk, hogy ez egyáltalán nem igaz. Valójában az, amire ilyenkor a legjobban figyelnünk kell, a táplálkozás.

Fotó: Pexels/CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Az emberek nagy része pontosan fordítva gondolja: a legnagyobb hangsúlyt a kardióra fekteti, aztán a súlyzós edzésekre, majd az étkezésre, pedig a lapos hashoz a mozgás egyáltalán nem elég. A legfontosabb az, hogy alacsonyabb szénhidráttartalmú, magas fehérjetartalmú diétát kövessünk, és minél kevesebbet bűnözzünk – a hasizmok ugyanis kérlelhetetlenek, ha becsúszik az a csoki, meglátszik rajtuk. Utána következik a súlyzós edzés a fontossági listán, mivel szép lapos hasunk csak akkor lesz, ha a hasizmainkat is kidolgozzuk – és csak ezután jöhet a kardió, ami segíti a zsírégetést.

Az is fontos, hogy ne csak az ételek minőségére, de a mennyiségére is odafigyeljünk – egy fenntartható kalóriadeficitet kell létrehoznunk, amit hosszú távon is képesek vagyunk megtartani, sőt, még élvezni is. Nincs értelme éhgyomorra futkorászni, a hasizmok tényleg a konyhában készülnek, és az edzőteremben válnak láthatóvá!