Egészség

Életveszélyes testmódosítások régen és most

Piercingek, tetoválások, fültágítók, fűzők most is divatban vannak, de az extrém plasztikáztatást is nyugodtan a modern testmódosítások közé sorolhatjuk. Valójában nem sok mindenben különbözünk azoktól a törzsektől, ahol elképesztő rituálék vannak érvényben.

Minél elzártabban él egy népcsoport, annál könnyebben életben maradnak akár több ezer éves hagyományaik is. Ma már egyre kevesebb olyan közösség létezik, ahol ragaszkodnak a gyakran fájdalmas testmódosító rituálékhoz, de azt sem mondhatjuk, hogy nincs többé mellvasalás a világon. Sok ilyen szokást kifejezetten serdülő lányokon hajtanak végre, célja pedig, hogy hűségesebbek legyenek a férjükhöz, vagy kevésbé legyenek vonzóak idegen férfiak számára. A lábelkötés, az ajaktányér, vagy a mauritániai asszonyok körében kötelező hizlalás viszont pont arra szolgál, hogy az asszony a törzsön belül minél jobb férjet találjon magának. A fiúk, férfiak testmódosításai főleg a felnőttkorhoz, a harcokhoz, a hősiességhez köthetők, ám jóval ritkábbak.

Nyakgyűrű Afrikában és Ázsiában

Thaiföld északi részén és Afrikában élnek olyan törzsek, ahol még divat a nyaknyújtás. Az első karikát az ötéves kislányok kapják meg, s aztán évente újabb sárgaréz karikát kapnak. Ha már túl sokat hordanak, nyakuk nemcsak megnyúlik, de annak izmai is károsodnak, elsorvadnak, a kulcscsont is természetellenes helyzetbe kerül. A fájdalmas teherviselés hosszú távon azt eredményezi, hogy az illető nő karikái levételébe belehal, vagy lebénul, hiszen nincsenek olyan nyakizmai, amik megtartanák a fejét. Annak idején ez is volt a cél, gyűrűitől büntetésképp a hűtlen asszonyt szabadították meg. Épp ezért érdekes, hogy a 29 éves Los Angeles-i Sydney saját akaratából kezdte el nyújtani a nyakát a karikák segítségével. 12 centiig jutott, és igyekezett elviselni az ezzel járó komoly fájdalmakat. Az autóvezetés, az alvás és az evés is nehezére esett, ezért egy idő után felhagyott fura kísérletével – orvosai nagy örömére.

 

Lábelkötés akkor és most

Mindannyian ismerjük a pici lábakon tipegő kínai nőket, ha máshonnan nem, filmekből. Elképesztő, hogy ezer éven át volt divat az ehhez vezető, igen fájdalmas lábelkötés. A hat-hét éves kislányok lábfejét kezdték el szorosan bekötni, megakadályozva, hogy az tovább nőjön. A lábujjak a lábfej alá szorultak, ami a végén nagyon furcsa, buci alakot vett fel, ami nem csoda, hiszen menet közben tulajdonképpen eltört, és rosszul forrt össze. Akinek nem fertőződött el, az egész életét 10-15 centis lábakon tipegve élte le, azt kifejezve ezzel, hogy olyan gazdag, hogy nem kell a földeken dolgoznia. Épp ezért ironikus módon pont a legszegényebb réteg úszta meg a végül betiltott fájdalmas procedúrát. Bár még ma is élnek idős nők elkötött lábakon, az egész kiment végre a divatból. Legalábbis elméletben. Mert a lábnyomorító extramagas sarkú cipők is eldeformálják, természetellenes helyzetbe kényszerítik a lábakat, aminek szintén életre szóló következményei lehetnek. Szóval a lábelkötés nem ment ki a divatból, csak átalakult…

 

Az afrikai és dél-amerikai ajaktányér története

Bizonyos törzseknél a mai napig viselnek széles tányért a lakosság nőtagjai egyik vagy mindkét ajkukban. Ezt a procedúrát is gyerekkorban kezdik el az ajkak felvágásával, majd fokozatosan egyre nagyobbra cserélik a tányérokat. A végső méret tíz és húsz centiméter között van, ez már azt jelenti, hogy a tányér kivétele után az ajak egy ráncos, kinyúlt szövetdarab csupán. Etiópiában a minél nagyobb tányér behelyezése érdekében még a lányok fogait is kiverték – cserébe megkapták annak örömét, hogy így vonzóbbá váltak a törzsbeli férfiak számára. Érdekes, hogy a szokás az 1700-as években pont azért alakult ki, hogy a lányokat elcsúfítsák, és ne vigyék el őket a rabszolgakereskedők, s idővel a hagyomány a szépség szimbólumává vált.

 

Akár rákot is okozhat a mellvasalás

Kamerunnal sajnos nagyjából egyidős a szintén csak a lányokat érintő mellvasalás szokása. A helyi lányok egyötöde nem tudja elkerülni az eljárást, amihez felforrósított köveket vagy faeszközöket használnak, és hónapokig kínozzák vele a serdülésnek indult lányokat. A cél, hogy a mellek eltűnjenek, így ne keltsék fel a férfiak figyelmét – így a lány meg tudja előzni, hogy megerőszakolják, és be tudja fejezni a tanulmányait. Tályogok, ciszták, hegek, óriási fájdalom, és akár rák is lehet az eljárás vége, ennek ellenére a Nagy-Britanniában élő afrikaiak közül ma is több száz anya teszi ezt lányával, de az esetek napvilágra kerülése után az eljárást betiltották.