Egészség

Ezért lehet a bőrünk szárazabb a menopauza után – és így ápolhatjuk

Bőrünkben a hialuronsav és faggyú termelődése lelassul 40 éves kor felett, ami természetes és elkerülhetetlen folyamat. Amikor elérkezik a menopauza, a szervezetünk ösztrogénszintje is erősen lecsökken, ami ugyancsak okozhatja a bőrünk kiszáradását. Viszont szerencsére tehetünk azért, hogy valamelyest visszaállítsuk az egyensúlyt, és megakadályozzuk, hogy a bőrünk száraz legyen. Többek között fontos az életmódunk, valamint a napi szépségápolás.

Bizonyára megtapasztaltuk már, hogy a menstruációs ciklusunk során megváltozott hormonális egyensúlyunk milyen testi tünetekkel jár – és ugyanígy tisztában lehetünk a lelkünkre gyakorolt hatásával is. Nos, nincs ez másképp a változókorban sem. Már a megelőző időszakban csökken a szervezetünkben az ösztrogénszint, és ez bizony testi és lelki tünetekkel is jár. Ez a jelenség okozza többek között a hőhullámokat, az éjszakai izzadást, és persze a hangulatingadozásokat, az ingerlékenységet, a fáradtságot és az esetleges depressziót. A testi tünetek között tapasztalhatjuk, hogy a bőrünk egyre szárazabbá válik – sajnos ez is természetes, de jó hír, hogy tehetünk ellene.

A hormonális változások hatására csökkenhet a bőrünk kollagénszintje, ami vékonyabb, érzékenyebb, sérülékenyebb – és szárazabb bőrt eredményezhet a szakember szerint.

Fotó: iStock.com/Victor_69

Fotó: iStock.com/Victor_69

Hogyan mérsékelhetjük?

Ahogy minden korosztály esetében, úgy a menopauzába lépett nőknél is a tisztítás és a hidratálás az alap a bőr-, illetve szépségápolásban, a smink pedig a korona – de erről már írtunk. Emellett pedig fontos még azt is megjegyezni, hogy bármennyi legyen is a korunk, az egészséges és ragyogó bőr az egészséges élemóddal kezdődik. Ezért nagyon fontos, hogy megválogassuk, mit eszünk. A friss, nyers zöldségek és gyümölcsök telis-tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek táplálják a bőrünket (is). Valamint az egészségünknek is jót teszünk ezeknek az ételeknek a segítségével. A szép bőr szempontjából fontos a jó vérkeringés. És nem mellesleg a fizikai aktivitás is meglátszódik a bőrünkön: a rendszeresen, akár naponta végzett testmozgással nemcsak jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben, de szépülhetünk is.

Amit inkább kerüljünk

A hormonális egyensúlyunk kibillenése nagy változás a szervezetünknek, és ezt még ronthatjuk, súlyosbíthatjuk is többek között azzal, ha dohányzunk. Az egyik legegészségtelenebb szokás, amivel még a szépségünknek is árthatunk, hiszen rontja a vérkeringésünket, vagyis nem kap elegendő oxigént a bőrünk – ami ennek következtében jobban kiszárad, gyorsabban ráncosodik.

A dohányzás mellett az alkoholfogyasztást fontos még megjegyezni – ez is dehidratálja a bőrünket, amitől ugyancsak szárazabbá válhat, és fokozottan ráncosodhatunk.

Fotó: iStock.com/LuckyBusiness

Fotó: iStock.com/LuckyBusiness

Mit tehetünk még?

Ha száraznak érezzük a bőrünket, érdemes rövidebb zuhanyokat, fürdőket venni. Merthogy akármilyen furcsán is hangzik, a víz is száríthatja. Meleg vízben fürödjünk, semmiképp ne forróban, és olyan tisztálkodószereket használjunk, amik krémesek, tartalmaznak például retinolt, hialuronsavat és glicerint (természetesen csak abban az esetben, ha nem vagyunk rájuk érzékenyek), ezek ugyanis segíthetnek megtartani a bőrünk természetes nedvességét, és gyulladásgátló hatásuk van – ez megakadályozhatja az irritációk kialakulását.

Fürdés után használjunk hidratáló testápolót és arckrémet. Ezeket alaposan masszírozzuk a bőrünkbe, akár még nedvesen is. Ha odafigyelünk a mindennapi hidratálásra, ápolásra, hosszú távon meghálálja a bőrünk.