Egészség

Visszahúzódó, vérző fogíny: ezekre a problémákra utalhatnak az elváltozások

A vörös, megduzzadt vagy vérző fogíny nemcsak a széjhigiéné hiányosságaira utalhat. Előfordulhat, hogy valamilyen betegség vagy mellékhatás tüneteit produkálja. Minden esetben fontos foglalkozni a jelenséggel – keressünk fel egy szakembert, hogy időben kiderülhessen, milyen problémákra is utalhatnak a fogínyünk elváltozásai.

Halvány, színevesztett íny

Amikor a szervezetünk nem termel elegendő vörösvérsejtet, többek között vérszegénység jelentkezhet a szakemberek szerint. Ebben az esetben előfordulhat, hogy az ínyünkön is meglátszik – halvány, színevesztett lesz, emellett többek között gyengeség, fáradékonyság, szédülés is jelentkezhet vérszegénység esetén. Keressünk fel egy szakembert!

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Megduzzadt, vérző íny

Több esetben gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezhet ez a jelenség. A vérzés jellemzően fogmosás közben jelentkezhet. Nézzük át az általunk rendszeresen szedett gyógyszerek mellékhatásait, és beszéljünk a szakorvosainkkal a problémáról, illetve annak megoldásáról. Egyeztessünk arról is, hogy fokozott szájhigiéniával (több fogmosás, több fogselymezés) esetleg megszüntethető-e a probléma.

Vörös, sajgó íny

Ha annak ellenére, hogy naponta legalább kétszer megmossuk a fogunkat és fogselymezünk, mégis sajog, feldagad és vérzik a fogínyünk, és gyógyszer mellékhatása sem lehet, előfordulhat, hogy a 2-es típusú cukorbetegség egyik tünetével állunk szemben. Keressük fel az orvosunkat, és kérjünk alapos kivizsgálást vérvizsgálattal egybekötve.

Visszahúzódó íny

A visszahúzódó íny valamilyen szájüregi megbetegedésre utalhat. Feltételezhetően előfordulhat, hogy valamely baktériumok lebontják a fogínyünket és a fogak csontjait. Mindenképpen keressünk fel egy szakembert, ha azt tapasztaljuk, hogy visszahúzódik a fogínyünk, hogy még időben lehessen kezelni a problémát.