Egészség

Így motiváljuk magunkat, ha semmi kedvünk edzeni

Nem olyan egyszerű beiktatni a rendszeres testmozgást az életünkbe, mint ahogyan azt sokan gondolják. Kitartónak és elhivatottnak kell lennünk hozzá – és még így is lesznek olyan napok, amikor semmi kedvünk nem lesz edzeni. Ilyenkor jöhetnek jól az alábbi tippek!

Olyat csináljunk, amit élvezünk is

Ha kifejezett célunk van az edzéssel, például fogyni vagy bizonyos testrészeinket formálni, akkor persze viszonylag meg van kötve a kezünk, hiszen a cél érdekében speciális gyakorlatokat kell végezni. Ha azonban a cél csupán az általános egészségünk fenntartása a mozgással, a választási lehetőségek tárháza szinte végtelen! Próbáljunk ki többféle sportot, mozgásformát, és válasszuk azt, amely után feltöltődve, igazán jókedvűen érezzük magunkat!

Tartsuk szem előtt az előnyöket

Még a legkönnyedebb mozgásformának is vannak egészségbeli előnyei – beolajozza az ízületeket, magasabb fokozatra kapcsolja a vérkeringést, növeli az állóképességet, jót tesz a csontok egészségének és a stresszt is oldja. A rendszeres edzéssel ezek az előnyök hatványozottan érvényesülnek!

Fotó: iStock.com/Lammeyer

Fotó: iStock.com/Lammeyer

Találjuk meg a megfelelő környezetet

Ha valóban élvezni szeretnénk a mozgást, meg kell találnunk hozzá azt a környezetet, amelyben a legszívesebben csináljuk. Vannak, akiket a konditerem légköre motivál, vannak, akik a természetben a legenergikusabbak, mások pedig a nappaliban tornáznak a legszívesebben. Ugyanígy van, aki a csoportos órákat részesíti előnyben, és van, aki inkább egyedül szeret edzeni. Fontos, hogy kitapasztaljuk, számunkra mi a legmotiválóbb.

„Hívjuk ki” magunkat

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl nagy fába vágják a fejszéjüket, és túl gyorsan akarnak elérni egy bizonyos célt – így pedig kudarcélmény éri őket, és elvesztik a motivációjukat. Készítsünk magunknak rövid és hosszú távú terveket az edzést illetően, és a célok legyenek reálisak, figyelembe véve az állóképességünket. Tekintsünk erre úgy, mint egy kihívásra! Meg is jutalmazhatjuk magunkat valamivel, ha elértünk egy-egy kitűzött célt.