Egészség

Fontos az egyensúly a fogyókúrában a szakember szerint

A koplalás és bizonyos táplálékok megvonása különböző betegségeket, problémákat idézhet elő, ezért a fogyókúra alatt is meg kell tartani az egyensúlyt – közölte Antal Emese dietetikus az M1 aktuális csatorna műsorában. A szakember szerint sokkal inkább a hosszú távú, inkább életmódbeli változtatásokra van szükség, mintsem rövid és gyors lehetőségek keresésére.

Különböző betegségeket, problémákat idézhet elő a koplalás és bizonyos táplálékok megvonása, ezért a fogyókúra alatt is fontos, hogy megtartsuk az egyensúlyt az étrendünkben – ezt közölte Antal Emese dietetikus az M1 aktuális csatorna műsorában szerdán az MTI tájékoztatása szerint. A TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője példaként említette, hogy az alacsony szénhidrátbevitel általában túlzott fehérjefogyasztással társul. A szénhidrát megvonása miatt pedig koncentrációs zavar és fáradékonyság jelentkezhet, a sok fehérjétől pedig vesegondok és csontritkulás alakulhat ki.

Fotó: iStock.com/stevanovicigor

Fotó: iStock.com/stevanovicigor

Antal Emese ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a koplalás és a kevés kalória bevitele sem jó módszer, mert olyankor raktározni kezd a szervezet, az első pár kilogramm könnyen és gyorsan lemegy, de utána „jojózás” kezdődik.

Megoldást is javasolt a dietetikus

Az a normális, ha heti fél, egy kilogrammot fogyunk, ha mértéket tartunk, és a helyes étkezés mellett növeljük a mozgást – hangoztatta a dietetikus. A szakember kiemelte, hogy a fogyókúrával egészségünket alapozzuk meg, ezért nem rövid és gyors lehetőségeket kell keresni, hanem olyat, amelyet hosszú távon is fenn lehet tartani.

Vagyis sokkal fontosabb egy egészségtudatos élemód kialakítása, mint a sokszor koplalással járó villámdiéták meggondolatlan alkalmazása, főleg, ha rendszeresen alkalmazzuk ezeket a drasztikusabb módszereket.