Egészség

„Megőrülök egy kocka csokiért!” – mit üzen a testünk, ha megkívánunk bizonyos ételeket?

Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne élt volna már át sóvárgást egyes ételek iránt. Legyen az édesség, egy szelet sajtos pizza, csipsz vagy valami teljesen furcsa, mint a kovászos uborka, biztos, hogy akadt már dolgunk a jelenséggel. De mit üzen a testünk a sóvárgással?

Az ételek utáni sóvárgással az a baj, hogy általában nem a párolt zöldséget kívánjuk meg sovány hallal, hanem sokkal egészségtelenebb dolgokat. Ha igyekszünk odafigyelnia  vonalainkra, az egészségünkre, akkor nem könnyű a diéta közepén ezekkel a sóvárgós pillanatokkal szembesülni. Könnyen elcsábulhatunk egy szelet sütire, egy kólára vagy gyorskajára, amely miatt aztán gyötör minket a bűntudat… Pedig csak nem tudtuk helyesen értelmezni a testünk jelzéseit.

Ugyanis hacsak nincs valami egyértelmű külső oka, például extrém fáradtság miatt kívánjuk annyira a koffeint, vagy akut szerelmi csalódásunkat enyhítenénk egy doboz fagyival, mégis megmagyarázhatatlanul erős vágyat érzünk bizonyos ételek után, akkor valószínűleg testünk azt próbálja megmutatni, hogy valamilyen tápanyagra nagy szüksége van.

Fotó: iStock.com/nastenkapeka

Fotó: iStock.com/nastenkapeka

Sós nasik

Ha egy izzasztó edzés után ölni tudnánk egy zacskó csipszért vagy sült krumpliért, akkor ahelyett, hogy engednénk a kísértésnek, először pótoljuk az elveszített folyadékot és sókat. Az izzadás során ugyanis sok ásványi anyag is távozik szervezetünkből, amelyre szükségünk van. Igyunk meg legalább fél liter ásványvizet, vagy még jobb, ha izotóniás sportitalt iszunk (nem cukrosat, nem koffeineset, csak izotóniásat!). Esélyes, hogy a burgonyában található szénhidrátokra is szükségünk lenne, ezért gondoskodjunk róla, hogy edzés után hozzájussunk a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálékhoz, ami fehérje mellett összetett szénhidrátokat is tartalmaz. Például fogyasszunk grillezett pulykahúst sült édesburgonyával.

Vörös húsok

Egy nagy hamburgerről vagy szelet steakről álmodozunk, de most tértünk át például a vegetáriánus étrendre, és ezek szóba sem jöhetnek? Esélyes, hogy a vas, cink vagy B12-vitamint hiányolja olyan nagyon a testünk, ugyanis ezek nagy mennyiségben találhatók meg a vörös húsokban. Mivel ezekre nagy szükségünk van, akkor is muszáj valahogy beépíteni étrendünkbe, ha ezt marha- és sertéshúsokkal nem visszük be. Megoldás lehet a táplálékkiegészítő kapszula is, de jobb, ha természetes formában fogyasztjuk, például rendszeresen eszünk hüvelyeseket.

Édességek

Talán a leggyakoribb sóvárgás, amikor édességeket kívánunk meg. Sajnos sok szempontból nem megoldás, ha egyszerűen befalunk ilyenkor egy szelet sütit, mivel a bűntudat mellett ingadozó vércukorszint, derekunkra vándorló zsírpárnák és egyéb kellemetlenségek lesznek a „jutalmunk”. Általában ennek oka a stressz, a pszichés feszültség, ezért a megoldás, ha megtaláljuk, édességen kívül mivel mással tudjuk enyhíteni ezeket. Egy séta a szabadban, húsz perc napfürdőzés, összebújás a párunkkal vagy egy forró fürdő mind segíthet. A pihentető alvásról se feledkezzünk meg!

Fotó: iStock.com/SIphotography

Fotó: iStock.com/SIphotography

Csoki

Bár a csokoládé is édességnek számít, ha kifejezetten egy tábla csokira vagy egy szelet ragacsos brownie-ra vágyunk, akkor könnyen lehet, hogy magnéziumhiányunk van. Ha rendszeresen előfordul, ideje magnéziumtablettát fogyasztanunk, ha csak egyszer-egyszer, akkor van egy jó hírünk: engedjünk a kísértésnek! Persze nem akárhogy, de egy 70%-os vagy efeletti fekete csokoládéból egyetlen kocka kiválóan fogja csillapítani vágyainkat.

Sajt

Sajtos pizza, tészta vagy csak egy jó grillezett sajt – nem csoda, ha ezeket rendszeresen megkívánjuk. De ha egyszerűen belebolondulunk, annyira vágyunk egy adag sajtra, akkor lehet, hogy az L-triptofán nevű aminosav hiányzik igazából, amely megtalálható benne. Ez az anyag segíti a szervezet szerotonin termelését, ami a jó hangulatért, boldogságért felelős. Egy kevés sajt még egészséges is lehet, azonban a nagy négysajtos pizza helyett inkább egy relaxáló jógaórát javaslunk.