Egészség

30 fok és napsütés, aztán 10 fok és zuhogó eső – a hirtelen időjárás-változások megterhelik az egészségünket

Tegnap még szikrázó napsütésben sétálgat az ember, és estére sem visz kardigánt, ma pedig kabátban indul el a zuhogó esőben dolgozni – a klímaváltozásnak és a természetes folyamatoknak köszönhetően az időjárás egyre gyakrabban és radikálisabban változik. Ha fejfájással küzdünk, fájnak a végtagjaink, vagy hangulatváltozásaink vannak, ne csodálkozzunk, nem velünk van a baj: a hirtelen változások nagyon megterhelik az egészségünket.

Rengeteg kutatás készült már arról, hogy a hirtelen, radikális időjárás-változás mennyiben befolyásolja az egészségünket, és a tudomány mai állása szerint kijelenthetjük, hogy nagyon. De pontosan mi van hatással a testünkre, és hogyan érezhetjük magunkat tőle?

A légnyomás változása és a melegedés migrént okozhat

A meleg időben a légnyomás megnövekedik, a hidegben pedig csökken – ez pedig egyáltalán nem tesz jót a fejfájásos embereknek. A hirtelen légnyomás-növekedés és a gyorsan melegedő levegő ismert trigger azok számára, akik egyébként is migréntől szenvednek.

A hirtelen hűlő időjárás az asztmásoknak sem tesz jót

Ráadásul a szívinfarktusok számát is bizonyítottan megnöveli. Ha hirtelen lehűl az idő, az erek összeszűkülnek, és a véráramlás gyengébb lesz, mint a melegben. Bár nem a hirtelen csökkenés, hanem maga a hideg okozza a bajt, kutatások kimutatták, hogy már egy Celsius-foknyi csökkenés is akár 200-zal több szívrohamot jelenthet. A hirtelen hőmérséklet-csökkenés az asztmások tüneteit is felerősítheti.

Fotó: iStock.com/Photodjo

Fotó: iStock.com/Photodjo

A légnyomásváltozás ízületi fájdalommal járhat

Nem véletlen, hogy az idősebbek meg tudják mondani, mikor jön a vihar, csak azért, mert valamilyen ízületük megfájdul: a hirtelen légnyomásváltozás kicsit megduzzasztja a szervezet lágyrészeit, ami azoknál, akik ízületi problémákkal küzdenek, fájdalommal jár.