Egészség

A cukorbetegség szokatlan jelei

Egyensúlyvesztés, lábzsibbadás, ízületi fájdalom, emésztési zavar, bőrszárazság, kalapácsujj: amikor ezeket tapasztaljuk, nem feltétlenül a cukorbetegség az első, ami eszünkbe jut, pedig a lappangó diabétesz szokatlan jelei lehetnek.

A cukorbetegség leggyakrabban alattomosan, lassan alakul ki, ezért ha nem ellenőriztetjük rendszeresen vércukorszintünket, akár fogalmunk sem lehet róla, mekkora a baj. Az első tünetek is lehetnek olyan változatosak, hogy eszünkbe se jusson inzulinrezisztenciára vagy hasonlóra gyanakodni. Pedig ha el akarjuk kerülni az olyan szövődményeket, mint a szívbetegség, a látásromlás, a vesekárosodás vagy a maradandó idegi károsodás, akkor az alábbi tüneteknél jó, ha észben tartjuk a cukorbetegség lehetőségét is.

Fogyínyvérzés és -gyulladás

A kettes típusú cukorbetegség egyik korai jele lehet, ha ínyünk gyakran begyullad. Ráadásul a kapcsolat oda-vissza működik, és egyik megjelenése figyelmeztet a másik közeledtére: a korai cukorbetegségben szenvedőknél gyakoribb az ínyt érő fertőzések megjelenése, és a fogínybetegséggel küzdők hajlamosabbak lehetnek a diabéteszre. Alapvetően a cukorbetegség csökkenti az immunrendszer hatékonyságát, ezért nem csak az ínyt érintő fertőzések, betegségek jelenhetnek meg gyakrabban.

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Sötét foltok a bőrön

Mielőtt még kialakulna maga a betegség, a nyakon vagy a hajlatokban furcsa, sötétebb, bársonyos tapintású elszíneződések jelenhetnek meg a bőrön. A jelenséget acanthosis nigricans néven emlegetik az orvosok, és az inzulinrezisztencia egyik fontos jele lehet. Nagyon ritkán az acanthosis nigricanst petefészekciszták, pajzsmirigybetegségek, hormonális zavarok vagy gyógyszerek is okozhatják, ezért ha ilyet találunk magunkon, érdemes egy teljes kivizsgálást kérni az orvosunktól.

Furcsa érzések a végtagokban

A cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 10–20 százalékánál már megjelentek az idegkárosodások. Ezek korai stádiumban furcsa, áramütésszerű, zsibbadós, szokatlan érzéseket okozhatnak a kezekben és a lábakban. Csökkenhet vagy túlzottan megnőhet egyes területek érzékenysége is, ha hasonlókat észlelünk, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Látás- és hallásromlás

Ha apránként romlik le valamelyik érzékszervünk működése, azt ritkán vesszük észre. A megemelkedett vércukorszint károsíthatja a retinát és ingadozóvá teheti a szemgolyók körüli folyadékokat, ezért homályos vagy romló látás is előfordulhat. Ám amint a vércukorszint normalizálódik, a panaszok is megszűnnek, ezért kevesen fordulnak vele orvoshoz, pedig a betegség hosszú ideig tartó kezeletlen jelenléte tartós látáskárosodást is okozhat. Ugyanez történik a fülben található idegsejtekkel is, amik az éles hallásért felelősek.

Fotó: iStock.com/YakobchukOlena

Fotó: iStock.com/YakobchukOlena

Délutáni fáradtság

Azok az emberek, akik napközben hosszan, több, mint egy órát szunyókálnak, 45 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak kettes típusú cukorbetegséget. Persze a délutáni fáradtságot számtalan dolog okozhatja a diabéteszen kívül, de figyelmeztető jel lehet alvászavarra, alvási apnoéra, depresszióra, azaz olyan jelekre, amik a cukorbetegség fokozott kockázatával járhatnak.

Viszketés

A bőr kiszáradása – amit szintén okozhat cukorbetegség – eleve indukálhat viszketést, de a magas vércukorszint növeli a baktériumok és a gombák okozta fertőzések gyakoriságát és a viszketés megjelenését. A bőrünkön keletkezett sebek, apró sérülések, csípések is nehezebben gyógyulhatnak. Ha a családban fordult elő cukorbetegség, vagy keveset mozgunk és egészségtelenül táplálkozunk, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz enyhe bőrtüneteinkkel is.