Egészség

Ezekkel a hétköznapi dolgokkal észrevétlenül árthatunk az arcbőrünknek

Lehetnek olyan szokásaink, amelyeket naponta akár többször is csinálunk, és eszünkbe sem jut, hogy talán árthatunk vele a bőrünknek. Merthogy látszólag nagyon ártalmatalnnak tűnő dolgokról van szó, de ha egy kicsit alaposabban megvizsgáljuk ezeket, beláthatjuk, hogy valóban a bőrünk bánhatja a „nemtörődömségünket”. Íme, ezekkel a hétköznapi dolgokkal észrevétlenül árthatunk az arcbőrünknek.

Már megint a telefon

Telefonálás közben ugyanis az arcunkhoz érintjük a képernyőjét – már ha nem használunk valamilyen mikrofonos fülhallgatót vagy kihangosítást a beszélgetésekhez. De az sem jut eszünkbe, hogy fogdossuk a telefonunkat, mindegy, mennyire tiszta a kezünk, vagy hogy hová tettük le legutóbb a készüléket. Az ujjainkkal pedig akarva-akaratlanul is hozzáérhetünk az arcbőrünkhöz.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Teljes sminkben egész nap

A túl sok smink, illetve a sminkelés túlzásba vitele is árthat a bőrünknek. Pedig az arcbőrnek is szüksége van a pihenésre, a regenerálódásra, hogy közvetlen kapcsolatba léphessen a külső környezettel, ami segíthet a sejtek megújulásában. Ha azonban rendszeresen egy sminkréteg fedi, nem tud szellőzni, felfrissülni. Ezért is fontos az alapos arcmosás esténként, de az is jó lenne, ha ritkábban használnánk sminket a teljes arcunkra.

Túlzásba vitt szépségápolás

A szakemberek szerint nem teszünk jót a bőrünkkel, ha túlzásba visszük az arcpakolásokat. Alkalomadtán építő és szépítő lehet egy-egy tápláló, regeneráló maszk, de ne vigyük túlzásba, mert a túlzott hámlasztás, túlzott radír és túlzásba vitt ápolás inkább árthat, mintsem használ. Használjunk rendszeresen a bőrtípusunknak megfelelő nappali és éjszakai krémeket, hidratáljuk, és olykor tegyünk fel egy szépítő maszkot.

Hanyagul lemosott szemfesték

Azt gondolhatnánk, hogy ha áttöröljük, leszedjük a nagyját, az is elég, de a szakemberek szerint ezzel árthatunk a bőrünk egészségének és szépségének. Fontos, hogy esténként a szemfestéket, a szempillaspirált is alaposan eltávolítsuk, különben irritálhatja a szemünket, gyulladást okozhat és korai ráncosodás is bekövetkezhet miatta. Vagyis ha vízálló spirált és tust használunk, szerezzünk be egy olyan lemosót, amely garantáltan eltávolítja az a szemünkről.

Fényvédelem

Nem maradhat le a listáról a megfelelő UV-védelem sem. Különösen a korai öregedést előzhetjük meg, ha megfelelő módon, krémekkel és/vagy kalappal védjük az arcunkat a káros napsugarak ellen. Használhatunk napernyőt is, az esernyők állítólag nem alkalmasak erre a feladatra – nem mindegy ugyanis, hogy milyen anyagból készültek. Az esernyő orkánszerű anyaga ugyanis átengedheti az ártalmas sugarakat – jobb erre is figyelni.