Egészség

Nem csak a testben dől el: a pozitív gondolkodáson is múlhat, felépülünk-e a betegségből

A pozitív gondolkodást, jó hozzáállást és a gyógyulásra való koncentrációt egészen egyszerűen el szokták hanyagolni abban a folyamatban, amely a betegség diagnosztizálásától a teljes gyógyulásig tart. Ha arról beszélünk, hogy a felépülésben mekkora szerepe van a beteg hozzáállásának, általában valami spirituális felhangot tulajdonítanak a dolognak – pedig éppen itt az ideje, hogy elismerjük, a gondolkozásmódunk, a stressz-szintünk és a hozzáállásunk rengeteget nyom a latban, ha a gyógyulásról van szó.

A negatív történések, gondok, rossz élmények az élet velejárói, és nem szabad őket félvállról venni, vagy elhessegetni a jelentőségüket. De fontos, hogy amikor csak tudunk, pozitívan álljunk hozzá az élethez – már csak azért is, mert egyre növekszik a bizonyítékok száma arra vonatkozóan, hogy mindez sokkal egészségesebbé is tehet minket, ráadásul a már meglévő betegségeinken is segíthet túljutni. Mindezt úgy állítjuk, hogy a cikk írója megrögzötten antispirituális: mindössze a szigorú tudományos tényeket fogadja el, de még így is vitathatatlan, hogy a pozitív hozzáállás rengeteget javíthat a gyógyulási esélyeinken, és egyébként is, az egészségünkön általában.

Fotó: iStock.com/pecaphoto77

Fotó: iStock.com/pecaphoto77

Senki nem tudja pontosan, hogy mi az összefüggés a pozitív gondolkodás és az egészség között – a legvalószínűbb a stressz hiánya vagy szintjének alacsonyan tartása. Az, hogy a stressz milyen rossz hatással van a szervezetünkre, ma már egyértelmű tudományos tény – és azok, akik mindig jobb lábbal kelnek fel, sokkal kevesebbet görcsölnek és idegeskednek, mint azok, akik a dolgok negatív oldalát nézik.

Számos kutatás készült arra vonatkozóan, hogy vajon a pozitív gondolkodás hogyan segíthet az egészségünk megőrzésében és a gyorsabb gyógyulásban. Az egyik magyarázat a stressz-szinttel van összefüggésben: minél kevesebbet stresszelünk, a szervezetünk annál kevesebb stresszhormont termel, nem lesz folyton készenlétben, és nem érzi mindig úgy magát, mintha veszélyben lenne. A stresszhormonok ugyanis ilyen hatással vannak a testünkre. Minél kevesebb stresszhormont termelünk, annál egészségesebbek vagyunk – ennek pedig egyik módja az, ha pozitívabban szemléljük az életet.

Fotó: iStock.com/TamaraDragovic

Fotó: iStock.com/TamaraDragovic

A tudományos kutatások másik fele arra koncentrál, hogy a pozitív hozzáállás az immunrendszerünket teszi helyre, erre pedig komoly tudományos bizonyítékok is vannak már. Az egyik kutatás például elsőéves jogászokat vizsgált a félévük elején és végén: azok, akik a félév végén is úgy gondolták, hogy jó eredményeket fognak elérni, és jól sikerülnek majd a vizsgáik, sokkal több jól működő immunsejttel rendelkeztek, mint azok, akik pesszimistán álltak hozzá a félévzáráshoz. Ez alapján egyértelmű, hogy a hozzáállásunk és az immunrendszerünk között közvetlen kapcsolat van – annak ellenére, hogy még nem értjük pontosan, milyen.

Persze ezzel nem arra sarkallunk senkit, hogy mostantól ignorálja a rossz történéseket, és mindent vért izzadva próbáljon pozitívan felfogni. A negatív dolgok is az élet velejárói, és nem érezhetjük mindig csodásan és felhőtlenül magunkat – ez nem is volna teljesen egészséges. Az egész tanulsága csupán annyi, hogy nem kizárólag a fizikai jólétünkön múlik az, hogy milyen gyorsan tudunk legyűrni egy betegséget vagy milyen egészségesek vagyunk a mindennapjainkban: ugyanannyira számít az is, hogy lelkileg rendben vagyunk-e, és bizakodva figyelünk-e a jövő felé, vagy sem.

Ha esetleg lebetegszünk, próbáljunk meg bizakodva tekinteni a gyógyulás felé – ez nem kerül semmibe, de a kutatások szerint rengeteget segíthet a felépülésünkben!

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai adása A betegség mint feladat? címmel. A stúdióban beszélgetünk Balzsay Károllyal, Epres Attilával, Makai Gáborral és meglepetés-hölgyvendégünkkel.

Az előző adást ezen a linken nézhetjük vissza.