Egészség

Így előzzük meg a vérrögök kialakulását

Az egyik legsúlyosabb betegség könnyen akár halállal is végződhet, ha nem kapunk időben észbe: a vérrögök kialakulása és az általuk okozott trombózis megérdemli a figyelmet akkor is, ha egészségesek vagyunk.

A vérrögök kialakulásért a véralvadás felelős. Ami a sebeknél segítségünkre van, az a lassabb véráramú vénákban halálos vérlemezkehalmazt képezhet, ami vagy megtapad az ér falán, vagy nem. Ha elszabadul, akár valamelyik szervbe eljutva embóliát okozhat. Vannak betegek, akiknek vére az átlagosnál könnyebben alvad, ezt az állapotot trombofíliának nevezik, őket gyakran véralvadásgátló gyógyszerekkel segítik az orvosok a trombózis elkerülésében. Az embóliát, azaz a szervet tápláló fontos ér elzáródását azonban többféle módon is megelőzhetjük. El kell kerülnünk a rögök kialakulását, s ehhez ismernünk kell szervezetünket, ahogy a trombózisra való hajlamunkat is. A teljes kivizsgálás elengedhetetlen.

Fotó: pexels.com/freestocks.org

Fotó: pexels.com/freestocks.org

Hajlam vagy életmód kérdése?

A betegség kialakulásában sajnos szerepet kap a genetika is. Ha a családunkban valakinek volt már embóliája, trombózisa, azt mindenképpen tudnunk kell nekünk és az orvosunknak is. Ám maga a hajlam még nem jelenti azt, hogy biztosan trombózist is kapunk egy napon. Megfelelő életmóddal ugyanis sokat tehetünk azért, hogy testünk a lehető legjobban működjön. Ki kell alakítanunk olyan szokásokat, amik minimalizálják a kockázatot: a hosszú repülőutak, tartós egy helyben ülés vagy állás ront a lábak vérkeringésén, és a vér besűrűsödhet. Fontos, hogy akár a munkahelyünkön, akár utazás közben rendszeresen sétáljunk, mozgassuk, tornáztassuk lábainkat, vagy ha hosszabb út előtt állunk, és nem fogunk tudni mozogni, viseljünk kompressziós harisnyát, vagy kérjünk az orvosunktól vérhígító gyógyszert. Ugyanakkor nem kapkodhatunk be mindenféle tablettákat, ezt előzetesen meg kell beszélnünk a kezelőorvosunkkal. Ő tájékoztat azokról az egyéb gyógyszerekről vagy táplálékkiegészítőkről, amik lassíthatják a véralvadást – az egyik ilyen például a fogamzásgátló tabletta. Mindenképpen tudjon róla a nőgyógyászunk, ha a családban volt már valakinek trombózisa, mert nemcsak a tabletta szedését befolyásolja, de a terhességek alatt is jobban oda kell majd figyelnünk.

Fotó: iStock.com/zlikovec

Fotó: iStock.com/zlikovec

Éljünk minél egészségesebben

Értelemszerűen, ha dohányzunk, minél hamarabb szokjunk le, és ne tűrjük el a passzív dohányzást sem, egyrészt az egész testre kiterjedő egészségtelen és érroncsoló hatása miatt, másrészt azért, mert a cigaretta anyagai között akad olyan, ami lassítja a véralvadást. Alkoholfogyasztásunkat minimalizáljuk, és kerüljük el a vénákat gyengítő, testünket lelassító túlsúly kialakulását. Maradjunk mozgékonyak, sportoljunk rendszeresen, mert az élénkíti a vérkeringést, megfelelő mederben tartja a vérnyomást, fitten tartja a szív- és érrendszert. A megfelelő táplálkozással, az életmódváltással, koleszterinszintünk kordában tartásával elkerülhetjük, hogy ereink falán plakkok, lerakódások jelenjenek meg, amik egy lépéssel közelebb vihetnek a vérrögök kialakulásához. Igyunk napi legalább másfél liter folyadékot, mert így vérünk nem sűrűsödik be olyan könnyen, de kerüljük a vízhajtó hatású koffeinben gazdag kávét, fekete teát, energiaitalt. Segíthet még az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend, és a rendszeres masszázs vagy az akupunktúra is.

Ismerjük fel a jeleket

Ám ha lábunkat forrónak, dagadtnak, fájdalmasnak, izzadtnak érezzük, színe megváltozott, ne masszírozgassuk, hanem forduljunk mielőbb orvoshoz. Bár trombózis előfordulhat látványos előzetes tünetek nélkül is, legyünk tisztában a szokásos jelekkel, és még időben menjünk orvoshoz velük. Trombózisgyanú esetén nagyon fontos a mielőbbi kórházi ellátás és a mozdulatlanság – akár az életünket is megmentheti.