Egészség

Természetes testszagok, amelyek az egészségi állapotunkról árulkodhatnak

Mindenkinek van saját testszaga, amit megszoktunk, ami természetes. Mindenki ismeri a saját szagát – akármilyen furcsán, esetleg valakinek már-már gusztustalannak is tűnik mindez. Amikor megváltoznak ezek a szagok, azt is észrevesszük. Ilyenkor többször tusolunk vagy több dezodort használunk, pedig olykor ez sem segít. A testszagok jelezhetik az egészségi állapotunkat, illetve azt, hogy valami nincs rendben vele. Ezek a természetes testszagok, amelyek az egészségi állapotunkról árulkodhatnak, amivel érdemes foglalkozni.

Ha megváltozik a megszokott testszagunk, akkor érdemes fokozottabban figyelni a problémára, mert akár betegségre, fertőzésre is utalhat ez a kellemetlen jelenség – erre figyelmeztetnek a szakemberek, akik szerint ilyenkor érdemes lehet akár szakorvost is felkeresni, hogy miél előbb tisztázódjon, miért is változott meg, lett más a megszokott, természetes testszagunk. Mindenkinek megvan a maga jellegzetes testszaga, amit ismer, és ha bármi változás következik be, azt is azonnal észrevesszük. Ezek a természetes testszagok, amelyek az egészségi állapotunkról árulkodhatnak, amivel érdemes foglalkozni.

Büdös lábak

A lábszag természetes, különösen, ha beleizzad a lábunk a zárt cipőbe vagy nyáron a papucsban, szandálban rárakódott por miatt büdösödhet be egy kissé. A baj akkor kezdődik, amikor a lábszag fürdés, zuhanyzás után sem tűnik el – akkor sajnos valószínűleg gombásodás állhat a háttérben, amit kezelni kell.

Fotó: pexels.com/Pixabay

Fotó: pexels.com/Pixabay

Furcsa szagú vizelet

Az erős szagú vizelet többek között akkor is kialakulhat, ha nem iszunk megfelelő mennyiségű vizet. De ha elegendő vízfogyasztás mellett is kellemetlen, erős szagú a vizeletünk, akkor érdemes szakorvosi véleményt kérni, mert gyaníthatóan valamilyen szervi probléma vagy húgyúti fertőzés állhat a háttérben.

Intim részek

Mindenki ismeri a saját intim testrészeinek a szagát, és tudjuk, hogy mikor normális – ez valószínűleg fel sem tűnik nekünk. Viszont a furcsa szagok meglehetősen kellemetlenek lehetnek, amik valószínűleg bakrteriális fertőzésre, esetleg gombás megbetegedésre utalhatnak. Mindenképpen keressünk fel egy szakorvost, aki a megfelelő módon segíthet kezelni a problémánkat.

Szagos fejbőr

Talán eddig nem tulajdonítottunk nagyobb jelentőséget a fejbőrünk szagának, pedig az is árulkodhat az egészségi állapotunkról. A megszokottól eltérő szag ugyanis azt jelezheti, hogy esetleg gombás fertőzés van jelen a fejbőrünkön. De egyébként az izzadság, a zsírosodás miatt is lehet kellemetlen a hajunk, így a fejbőrünk szaga. Viszont ha meglehetősen furcsa ez a szag, mindenképpen keressünk fel vele egy szakembert.

Fotó: pexels.com/brucemars

Fotó: pexels.com/brucemars

Izzadságszag

Az izzadságnak különböző lehet a szaga, másként izzadunk például a melegben, ha túlsúlyosak vagyunk és stresszes helyzetekben. Jellemzően akkor érdemes foglalkozni az izzadságunk szagával, ha az nem tűnik el fürdés után, kissé savanykásabb vagy csípős, szúrós szagú. Ezekben az esetekben foglalkozzunk fokozottabban a személyes higiéniánkról – és kezeljük a stresszt, illetve a túlsúlyt az életünkben.

Elengedett galambok

Mindenki csinálja, de természetesen nem feltétlenül beszélünk róla. Viszont nagyon is jól tudjuk, hogy milyen az, amikor normális, természetes a szaga a galambnak, amit olykor-olykor elengedünk. Viszont amikor más, erősebb, büdösebb, furcsább a szaga, az jelezheti, ha valami nem szokványosat ettünk, vagy esetleg komolyabb emésztőrendszeri megbetegedés jele is lehet, amit pedig már szakemberrel kell kezeltetni.