Egészség

Az érszűkület nem csak az idősek betegsége

Vérnyomástól függetlenül hideg kezek és lábak, liluló ujjak, körmök: az érszűkület nemcsak kellemetlen tünetekkel jár, de kezeletlenül hagyva igen veszélyes lehet fiatal felnőttek esetében is.

Az erek beszűkülése rontja a véráramlást az adott területen, ezért lesz hideg, lila, és sokszor szinte érzéketlen. A normális véráramlás során a szövetek elegendő mennyiségű oxigénhez jutnak, így működésük zavartalan, és ha ez a szűkület akadályozza, az különféle problémákhoz vezet, károsodhatnak a szövetek, de hosszú távon szervek is. Az ér belsejét elborító plakkok, de az apró izmok összehúzódása is kiválthatja az ér beszűkülését. A tünetek változatosak lehetnek: fejfájás, hideg kezek és lábak, zsibbadás, megnövekedett vérnyomás, a bőr színének megváltozása, görcsök, egyensúlyvesztés, vagy épp kettős látás. Gyakori még a vádliban jelentkező fájdalom egy bizonyos távolság megtétele után, ami leülésre, pihenésre azonnal enyhül, ám a sétát folytatva járástávolságonként jelentkezik.

Fotó: iStock.com/icefront

Fotó: iStock.com/icefront

Mi okozhatja?

Túl sok kávé vagy más koffeintartalmú ital fogyasztása eleve képes csökkenteni az erek átmérőjét. A túlzásba vitt alkoholfogyasztás és a dohányzás szintén ismert rizikótényezők. Egyes antihisztaminok hosszú ideig tartó szedése, túl sok só fogyasztása is okozhat hasonló panaszokat. A kezeletlen  cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a túl sok le nem vezetett stressz mind hajlamosít az érszűkületre. Egyeseknél genetikai okokat tárnak fel, és felelős lehet a korunk is, mert már 30 év felett elindul az erek falainak szerkezeti átalakulása, de az érszűkület egészséges életmóddal megelőzhető. Ugyanígy hiába fiatal valaki, ha egészségtelen életmódot él, és bizonyos betegségei felfedezetlenül, kezeletlenül maradnak, az erek beszűkülése nála is megkezdődhet.

Súlyos következmények

Ha nem ismerjük fel időben az érszűkületet, akkor azon a területen, aminek romlik a vérellátása, nemcsak fájdalmat és hideget tapasztalunk majd. Az alsó végtagoknál nehezebben gyógyulnak tőle a sebek, és végül fekélyek alakulnak ki, amik szintén kezeletenül hagyva akár amputációba is torkollhatnak. A szív is érintett, érszűkület esetén nagyobb az esély a szívinfarktusra vagy más szívbetegségekre. Az agyi keringés romlása miatt a látás és a beszéd is jelentősen megváltozhat, és nagy a stroke kockázata is. Nagyon fontos, hogy idáig már ne jussunk el: a legkisebb panasz esetén is inkább vizsgáltassuk ki magunkat.

Fotó: iStock.com/kwanchaichaiudom

Fotó: iStock.com/kwanchaichaiudom

Orvosi kezelés és megelőzés

Az orvos alapos vizsgálatok után – ami magában foglalja az angiológiai vizsgálatot és a Doppler-vizsgálatot is, amely során ultrahangos vizsgálattal megmérik a vérnyomást a lábakon és a felkaron található artériákban – különböző gyógyszereket írhat fel, de ezek sem működnek az életmódváltás nélkül. Be kell állítani a megfelelő vércukorszintet, vérnyomást, koleszterinszintet, tényleg abba kell hagyni a dohányzást, az alkoholfogyasztást, ha túlsúlyunk van, nincs mese, le kell adni, és napi rendszerességgel szinte kötelező a mozgás. A betegeknek külön kardiovaszkuláris tornát írnak elő, hiszen a mozgással élénkíthető a vérkeringés. Ha egészséges életmódot élünk, és rendszeresen megméretjük vércukorszintünket, vérnyomásunkat, évi egy laboron is átesünk, akkor nagy eséllyel mindent megtettünk azért, hogy az érszűkület ki se alakuljon. Ha enyhe fokban mégis küzdünk vele a korunk miatt, akkor kerüljük a nagyon hideg helyeket, melegítsük megfelelően kezeinket és lábainkat, és masszíroztassuk az érintett területeket, mert kiválóan élénkíti a vérkeringést, és a stresszt is segít feloldani. A rendszeres orvosi kontrollt nem szabad kihagyni, halogatni, hiszen súlyosabb állapotokat, betegségeket előzhetünk meg vele.