Egészség

Az 5 legnagyobb hiba, amit a késő esti vacsora közben elkövethetünk

Mi tagadás, olykor előfordulhat, hogy a kora esti órákban elmarad a vacsora, csak később érjük utol magunkat és ülünk le enni. Vagy valahogy megéhezünk a korai vacsora után – előfordul ilyen is. Tanácstalanul állunk a konyha közepén vagy a hűtő előtt és nézzük, mit ehetnénk, mi kerüljön a tányérunkba, ha már ilyen későn eszünk, hogy ne hízzunk, és persze hogy nyugodtan aludjunk. Mutatjuk, ez az 5 legnagyobb hiba, amit a késő esti vacsora közben elkövethetünk.

1. Zsíros ételek

A zsíros, nehéz ételek inkább kerülendők már ilyenkor, mert megülik a gyomrunkat, és búcsút inthetünk a nyugodt, pihentető alvásnak. Érdemes kerülni például a gyorséttermi ételeket, a dióféléket vagy a sok-sok sajtos fogást. Meg természetesen mindent, ami zsíros.

2. Magas szénhidráttartalom, sok cukor

Mert valami édesre, valami nassolnivalóra vágyunk és hipp-hopp eltűnik egy-két szelet torta vagy egy zacskó csipsz. Sajnos ezzel sem teszünk jót magunknak, sőt! Kerüljük inkább a süteményeket, a csokikat, a sós snackeket, a kekszeket és a fehér kenyeret. Válasszunk helyettük egy almát. (Igen, az nem ugyanaz, de sokkal jobban megéri!)

Fotó: iStock.com/blauderwal

Fotó: iStock.com/blauderwal

3. Vörös húsok

A vörös húsok is, ahogyan a zsíros ételek, megülhetik a gyomrunkat, mert ezeknek az emésztése is hosszabb ideig tart. Nem kell feltétlenül lemondani a húsról a késő esti vacsora közben, de válasszunk inkább sovány pulykamellcsíkokat, vagy ha csak fehérjére van szükségünk, együnk meg egy pohár görög joghurtot.

4. Fűszeres ételek

Tartsuk távol magunkat a fűszeres ételektől, különösen az erősebb, csípősebb ízűektől. Már a borsos ételek is kerülendők ilyenkor, a gyomrunk és az emésztőrendszerünk nem feltétlenül örül annak sem a késői órákban.

5. Nagy adagok

Fogadjuk el, hogy már késő van a nagy lakomákhoz, inkább csak együnk valamit, hogy elmúljon az éhségérzetünk. A legjobb, ha 200 alatt tartjuk az ilyenkor bevitt kalóriamennyiséget. Ekkor a gyomrunk megnyugszik, hogy ettünk valamit, mégsem telítődik el. Ne együk túl magunkat, ne habzsoljunk. És így nemcsak a nyugodtabb alvásért és az egészségünkért tehetünk, de a lelkiismeretünket is megnyugtathatjuk, hogy nem ettünk olyasmit és olyan sokat, amitől csak hízunk.