Egészség

A 7 fő különbség megfázás és allergia között

Beköszöntött az allergiaszezon, és egyre több vörös szemű, prüszkölő, vakaródzó embert látunk az utcákon. Az allergiások száma egyre növekszik, és sokszor nehéz megmondani, hogy mi is tüneteket produkálunk-e, vagy egyszerűen megfáztunk. Ha erre a 7 kérdésre megadjuk a választ, már tudni fogjuk, miben szenvedünk.

1. Milyen hónapot írunk?

A tüsszögés és a kaparó torok eredetének megtalálása elsősorban abban rejlik, hogy tudjuk-e, mikor tetőzik az allergiaszezon. Nagyjából áprilistól szeptemberig számíthatunk arra, hogy inkább a pollenekre vagyunk allergiások, mint megfáztunk, ha a többi hónapban mutatunk tüneteket, a megfázás a valószínűbb.

2. Milyen régóta mutatunk tüneteket?

Bár egy örökkévalóságnak tűnhet kimászni a megfázásból, a valóság az, hogy egy átlagos betegség 7–10 nap alatt levonul. Az allergia viszont hosszú hetekig tart, így ha képtelenek vagyunk abbahagyni a tüsszögést, és még mindig folyik hetek után is az orrunk, az bizony allergia.

3. Milyen gyorsan jelentek meg a tünetek?

A megfázás általában lassan, fokozatosan mutatja ki a foga fehérjét, az allergia azonban egyszerre hozza a kellemetlen tüneteket. Ha először csak a torkunk kapar, két-három nap múlva folyik az orrunk, és másnap megfájdul a fejünk, az inkább megfázás, ha reggel úgy kelünk fel, hogy nem kapunk levegőt, és minden egyszerre zuhant ránk, az inkább allergia.

Fotó: iStock.com/champja

Fotó: iStock.com/champja

4. Van lázunk?

A láz szinte kizárólag a megfázás sajátja, nagyon ritka, ha az allergia ilyen tünetet produkál. Ha lázasak vagyunk, akkor megbetegedtünk.

5. Fáj mindenünk?

A végtagfájdalom kellemetlen tud lenni, de ez is kizárólag a megfázásra jellemző. Az allergia nem okoz ilyesmi tüneteket.

6. Viszketünk?

Ez viszont már az allergia tünete: ha viszket a bőrünk vagy a szemünk, akkor nem megfáztunk, hanem allergiások vagyunk. Az allergia kellemetlen mellékhatása még a viszkető szájpadlás is, ami nagyon meg tudja keseríteni a mindennapjainkat.

7. Mi jön ki az orrunkból?

Nem túl gusztusos téma, de orvosok szerint a végtermék megvizsgálása rengeteget el tud mondani az egészségi állapotunkról. Fertőzésről, vagyis megfázásról akkor beszélünk, ha a színe zöldes, sötétsárgás. Ha világossárga vagy színtelen, akkor nincsen baj – csak allergia.