Egészség

Ehetünk szénhidrátot este, ha fogyni akarunk?

A szénhidrát és a fogyás kapcsolata már régóta foglalkoztatja az embereket, hiszen rengeteg tévhit kering arról, vajon szabad-e szénhidrátokat fogyasztani akkor, ha fogyni akarunk. A témáról a Popsugar kérdezett három dietetikust, akik elmondták a véleményüket, legfőképpen arról, hogy fogyaszthatunk-e este, lefekvés előtt szénhidrátokat.

A szénhidrátokat gyakran szoktuk mumusként emlegetni: azt hisszük, hogy teljesen el kell hagynunk őket, ha fogyni szeretnénk, mert hizlalnak – pedig a dolog ennél sokkal, de sokkal összetettebb. A Popsugar megkérdezett három dietetikust arról, mi a helyzet általánosságban véve a szénhidrátfogyasztással, illetve arról, hogy szabad-e ezeket este fogyasztanunk akkor, ha fogyni szeretnénk.

Szerencsére mindegyik dietetikus egybehangzóan azt felelte, hogy nem kell rettegnünk ettől az élelmiszercsoporttól sem, mint ahogyan egyik másiktól sem kell félni. Az egészséges, magas rosttartalmú szénhidrátok szükségesek a teljes értékű étrendhez, és az teljesen mindegy, hogy reggel vagy este fogyasztjuk őket. A lényeg az, hogy a napi ajánlott mennyiséget ne lépjük túl – az már nem számít, ezt a mennyiséget mikor fogyasztjuk. Arról, mi számít jó és mi számít rossz szénhidrátnak, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Fotó: iStock.com/2Mmedia

Fotó: iStock.com/2Mmedia

A dietetikusok szerint azt is érdemes figyelembe venni, milyen az életritmusunk: ha például este edzünk, akkor kifejezetten ajánlott is ilyenkor szénhidrátokat fogyasztani, hogy feltöltsük a mozgás közben kimerült energiaraktárainkat. Ha reggel vagyunk aktívabbak, akkor inkább olyankor együk a több szénhidrátot.

Azt is fontos megjegyezni, hogy egyik makrotápanyagot sem szabad kihagynunk az egészséges étkezésből: ugyanúgy szükségünk van szénhidrátra, mint zsírra vagy fehérjére. Ezeknek az optimális arányát és mennyiségét kell meghatároznunk, ha szebb alakot szeretnénk magunknak.