Egészség

Az ülőmunka a memóriánknak is árthat egy friss kutatás szerint

Amerikai kutatók kimutatták, hogy az ülőmunka nemcsak a fizikai egészségünkre káros, hanem a mentális egészségünkbe is bezavarhat: nemcsak azért, mert stresszfaktorként jelenik meg, hanem azért is, mert a memóriánkat is gyengítheti. A kutatás ugyan alacsony résztvevőszámmal készült, de érdemes lehet kicsit bővebben kidolgozni a kapcsolatot a sok ülés és a gyengébb memória között.

Azt már régóta tudjuk, hogy az ülőmunka nagyon megterheli a szervezetünket: kutatások kimutatták, hogy azok, akik sokat ülnek egy helyben, statisztikailag hamarabb halnak meg, mint az aktívabb életet élők. Ezt elkerülendő érdemes igyekeznünk, hogy minél többet mozogjunk napközben is. Erre még egy jó ok az, hogy nemcsak a fizikai egészségünk kerül veszélybe, ha sokat ülünk, hanem a mentális is: egy alacsony részvétellel készült kutatás most kimutatta, hogy rosszabb lehet a memóriánk, ha nagyon sokat vagyunk az íróasztal előtt.

Fotó: Unsplash/ Benjamin Child

Fotó: Unsplash/ Benjamin Child

A Kaliforniai Egyetem kutatói 35, negyvenöt és hetvenöt év közötti embert vizsgáltak meg, hogy rájöjjenek, pontosan hogyan is befolyásolja a memóriánkat a sok ülőmunka. A résztvevőket kikérdezték arról, mennyit mozognak és mennyit ülnek egy nap, majd MRI-vel megvizsgálták az agyuk aktivitását, különösen odafigyelve a mediális temporális lebenyre, amely részben az új emlékek kialakításáért felelős.

A kutatás kiderítette, hogy minél többet ülünk, ez a lebeny annál vékonyabb és kisebb, ami azt jelenti, hogy nehezebben generálunk új emlékeket, vagyis nehezebben jegyzünk meg dolgokat.

Ez persze egyelőre egy nagyon alacsony résztvevőszámmal elvégzett kutatás, úgyhogy bőven kell még majd több tanulmányt írni a témáról, de az összefüggés nagyon érdekes: az ülőmunka egyáltalán nem kizárólag a fizikai, hanem a mentális fittségünket is befolyásolja. Eggyel több ok arra, hogy minél többet mozogjunk!