Egészség

Tartsuk kordában a vércukorszintünket ezeknek az ételeknek a segítségével

A speciális diétákra áttérni gyakran nagyon nehéz, mégis szükséges – ahogyan az is fontos, hogy tudatosan étkezzünk az egészségünk érdekében. Akiknek problémájuk van a vércukorszintükkel, azoknak különösen lényeges, hogy megválogassák, mit esznek. Mutatunk néhány ételt, amivel kordában tarhatjuk a vércukorszintünket.

Amilyen fontos, hogy mi mindent nem szabad enni akkor, ha problémánk van a vércukorszintünkkel, ugyanolyan fontos tudni, hogy mik azok az ételek, amik viszont segíthetnek abban, hogy a megfelelő szinten tartsuk azt. Vagyis tudjuk, hogy korlátoznunk kell például a fehér kenyér, a tésztafélék, a sültek és zsíros ételek fogyasztását, de vajon tudjuk-e, hogy mely ételeket érdemes enni? A táplálkozási szakértők szerint több olyan fontos dolog van, amit figyelembe kell venni, amikor a vércukorszint kordában tartása a célunk többek között az étrendünk segítségével, ez pedig például az ételek rost-, ómega-3, kalcium- és D-vitamin-tartalma.

Fotó: iStock.com/udra

Fotó: iStock.com/udra

1. Halak

Az egészséges zsírokat tartalmazó halak, mint a lazac, a hering, a szardella vagy a makréla fogyasztása igencsak ajánlott a táplálkozási tanácsadók szerint. Többek között a magas ómega-3 zsírsavaknak köszönhetik a népszerűségüket. Ezek pedig azért lehetnek ajánlottak a vércukorszintünk szempontjából, mert akiknek rendszeresen problémájuk van ezzel, azoknál fokozott lehet a szívbetegségek, illetve a stroke kialakulásának a kockázata is.

2. Leveles zöldségek

Hogy leszűkítsük a halmazt, ide tartozik például a spenót és a káposzta. Ezekben többek között számos fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható, és nagyon jó C-vitamin-forrásnak is számítanak. Ráadásul az antioxidáns-tartalmuk is említésre méltó, ami ugyancsak fontos az egészségünk megőrzése érdekében.

3. Fahéj

Jellegzetes illatú és ízű, magas antioxidáns-tartalmú fűszer, amely segíthet csökkenteni a vércukorszintünket és javíthatja az inzulinérzékenységet – több tanulmány is napvilágot látott, amelyben ezt alátámasztják a kutatások eredményei. Emellett csökkentheti a koleszterinszintet is.

4. Tojás

A tojásfogyasztásnak számtalan egészségügyi előnye van. Ha rendszeresen eszünk tojást, azzal például csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Jó gyulladáscsökkentők és javítják az inzulinérzékenységet is. Ugyancsak tanulmányok bizonyítják, hogy jó hatással lehet a tojás többek között a 2-es típusú cukorbetegek egészségére.

Fotó: iStock.com/GeorgeRudy

Fotó: iStock.com/GeorgeRudy

5. Chiamagok

Egy szuperélelmiszer, amely néhány éve meghódította a világot, és a magyar tudatos étkezést követők étrendjébe is „befurakodott”. Szerencsére, mondhatjuk, hiszen számtalan olyan egészségügyi előnnyel jár a fogyasztása, amire szükségünk is van. Magas rosttartalmának köszönhetően csökkenthetik a vércukorszintet.

7. Diófélék

A diófélék rostban és lassan felszívódó szénhidrátban gazdagok. A kutatások pedig ebben az esetben is kimutatták, hogy kiválóan csökkentik a gyulladásokat, valamint a vércukorszintet is.

8. Brokkoli

Az egyik legérdekesebb és legegészségesebb zöldség. Kevés kalóriát, viszont annál több fontos tápanyagot tartalmaz, mint például a C-vitamin és a magnézium. A vérvizsgálatok kimutatták jótékony hatását a vércukorszintünkre, valamint antioxidáns-tartalma miatt számos más betegséggel kapcsolatban is védelmet nyújthat a szervezetünk számára.

A témával IR inzulinrezisztencia, az alattomos kór címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A stúdióban beszélget Kovácsovics Fruzsina, Máth Barbara és Török Eszter, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.