Egészség

House szerint ugyan sosem lupusz, de azért nem árt ismerni a tüneteket

Selena Gomez irányította rá igazán a figyelmet a betegségre, amikor 2015-ben nyilvánosságra hozta, hogy lupusztól szenved, no és persze a sorozatbeli mogorva orvos, dr. House, akinek stábja minden részben erre a kórra gyanakodott – hiába – a furcsa tüneteket produkáló betegeknél.

A betegség csak az Amerikai Egyesült Államokban másfél millió embert érint. Nagyrészük nő, hiszen ez egy autoimmun betegség, amely gyakrabban fordul elő nőnemű betegeknél. Olyannyira gyakrabban, hogy tízből kilenc esetben a lupuszos beteg épp a termékeny időszakában, 15 és 44 éves kora között van. Ez azért is olyan szívszorító, mivel – a teljes nevén szisztémás lupus erythematosus, SLE – jelen tudásunk szerint gyógyíthatatlan, sőt a kutatók még azt sem tudják pontosan megmondani, mi okozza: néhány esetben genetikai eredetre vezetik vissza, de nem mindig tehető felelőssé az öröklődés.

Hogyan lehet kezelni a lupuszt? 

Eleve diagnosztizálni sem könnyű, ezt tudjuk House csapatától is. Alapos kivizsgálás és immunszerológiai vizsgálat után mondható csak ki a diagnózis, ekkor pedig a tünetektől függően személyre szabott gyógyszeres kezelés következik. A leggyakrabban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, szteroidos és nem szteroidos gyógyszereket írnak fel. De ehhez előbb fel kell ismerni a tüneteket, amely sokszor cseppet sem egyszerű. Lássuk, melyek a leggyakoribbak:

  • Pillangó alakú vörös folt az arcon: ez az egyik leggyakoribb ismertetőjegye a kórnak, és más fényérzékeny tünetekkel is együtt járhat.
  • Gyakori még a hajhullás és a fejbőr elváltozása.
  • Az ízületi fájdalmak is a tünetekhez tartoznak, a betegek hetven százalékánál jelentkeznek, és a lupusz kezdeti jelei közé tartoznak. Az állapotuk hasonlít a reumás ízületi gyulladásra, de mégsem az, a csuklók és a kezek érintettek leginkább, de nem feltétlenül szimmetrikusan.
    Fotó: iStock.com/Tharakorn

    Fotó: iStock.com/Tharakorn

  • Légzési nehézségek és veseproblémák: a nehézlégzés mellkasi fájdalommal párosítva árulkodó jel lehet. A betegség ekkor már megtámadta a tüdő belsejét, ami folyadékképződéssel jár. Ez fájdalmassá teheti a légzést, és a folyamat a szívet is hasonlóképpen érintheti.
  • A veseproblémák a lupusz egyik legfontosabb szövődményének tekinthetők, olyannyira, hogy az orvosok gyakran  ez alapján osztják kétfelé a betegeket: a veseelégtelenségben szenvedőkre és az anélkül élő páciensekre. Az antitestek megtámadják a vesét, aminek következménye néha az, hogy a szervek tönkremennek, és dialízisre, átültetésre van szükség. Ez utóbbi kategóriába tartozik Selena Gomez is, aki már át is esett a veseátültetésen.
  • A mentális problémák ritkábban jönnek elő a lupuszban szenvedőknél, de sokaknál így is kialakulnak görcsök, zavartság, fejfájás, vagy kevésbé specifikus neurológiai gondok a központi idegrendszer érintettsége esetén.
  • A lupusz miatt a vér különböző részei is megbetegedhetnek, mivel a kór közvetlenül az immunrendszerhez kapcsolódik. Vannak betegek, akiknek kórosan alacsony a fehérvérsejtszámuk, másoknak épp a trombocitaszámuk alacsony, esetenként pedig erős vérszegénység is kialakulhat az antitestek miatt.
    Fotó: iStock.com/m-imagephotography

    Fotó: iStock.com/m-imagephotography

  • A fáradtság rengeteg betegség tünete lehet, csupán ez alapján még nem lehet lupuszra gyanakodni, de ez is egy jele lehet. Ha már a munkánkat is erősen befolyásolja a kimerültség, mindenképpen keressük fel az orvosunkat.
  • A láz viszont sokkal gyakoribb lupuszos tünet, jellemzően nem megy 38,8 Celsius-fok fölé, de a fellángolás időszakában hosszan fennmaradhat. Ismét egy alapos ok arra, hogy orvoshoz forduljunk – nem biztos, hogy lupuszunk van, de a láz mindenképpen egy olyan tünet, amit figyelembe kell venni, és ki kell deríteni az okát.
  • Miközben a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegek épp lefogyni nem tudnak, a lupuszosok pedig hízni képtelenek. Ha nem fogyókúrázunk, nem ért hirtelen nagyobb fizikai megerőltetés, stressz minket, és az étrendünkön sem változtattunk, ezen kívül emésztőrendszeri betegségünk sincs, mégis fogyunk, akkor ezzel a tünettel foglalkozni kell. Persze mindenkinek a rák jut első okként eszébe, de még ezen kívül számos más betegség is állhat a fogyás hátterében – köztük a lupusszal.