Egészség

Csak úgy hemzsegnek a kórokozók a gyerekek fürdőjátékain

Svájci kutatók ijesztő felfedezésre jutottak legújabb kutatásuk során: a fürdéskor használt gumialapú gyerekjátékokból olyan víz kerülhet a baba fürdővizébe, ami tele van baktériumokkal és kórokozókkal – akár olyanokkal is, amelyek komoly fertőzéseket okozhatnak.

Most először vizsgálták meg komoly tudományos módszerekkel, áthatóan a témát, és beigazolták a szülők félelmeit: a fürdős gumijátékok bizony egyáltalán nem tesznek jót a gyerekeknek, sőt. A kutatás során kiderült, hogy akár olyan kórokozók is a fürdővízbe juthatnak a játékok miatt, amelyeket kórházi fertőzésekhez szoktak kötni, ami azért finoman szólva sem elbagatellizálható eredmény. Ráadásul a kórokozósejtek mennyisége sem elhanyagolható.

Bár azt is fontos megállapítani, hogy a gyerekek számára elengedhetetlen, hogy kórokozókkal találkozzanak, hiszen ilyenkor erősödik az immunrendszerük, ám az ekkora mennyiség már inkább káros, mint hasznos. A kutatók ugyanis megállapították, hogy négyzetcentiméterenként 75 millió kórokozósejt található meg a vizsgált gumikacsák belsejében, ami óriási mennyiség.

Forrás: Unsplash / Picsea

Forrás: Unsplash / Picsea

A Legionella és Pseudomonas aeruginosa nevű kórokozók is megtalálhatók voltak a gumikacsák belsejében, ami azért ad aggodalomra okot, mert ezeket a kórházi fertőzésekkel is szokták azonosítani. Ekkora mennyiségben ezek a baktériumok komoly betegségeket okozhatnak a gyerekeknél: légúti, fül-orr-gégészeti és bélproblémák is kiütközhetnek.

Mivel ez az első ilyen nagy és átfogó kutatás a témában, egyelőre nem érdemes hosszú távú következtetéseket levonni, és további kutatásokra van szükség. Az viszont biztos, hogy ezek a fürdéshez használt gumijátékok komoly kockázatot rejtenek magukban, így érdemes meggondolni, hogy vásárolunk-e ilyet, hiszen belülről képtelenek vagyunk kitisztítani őket.