Egészség

A magányosság meglepő fizikai tünetei

Olykor elkerülhetetlen, hogy az életünk bizonyos szakaszában egyedül legyünk. Az egyedüllét azonban nem azonos a magánnyal. A magányosságnak, a hosszan tartó társadalmi elszigeteltségnek komoly egészségügyi hatásai is lehetnek – negatív értelemben. Mivel a mentális egészségünk kapcsolatban van a fizikaival, nem meglepő, hogy a szervezetünk is reagál arra, ha nem érezzük jól magunkat. Mutatjuk, ezek lehetnek a magányosság meglepő fizikai tünetei.

„A magány miatt többféle érzelem alakulhat ki bennünk, min például a szomorúság, a szorongás, a félelem és még sok más hasonló” – sorolta Ashley Chin klinikai szakpszichológus. Hozzátette, hogy az érzelmeink hatással vannak a szervezetünkre, a testünk működésére. Többek között ezért produkálhat például a magányosság is meglepő fizikai tüneteket. Mutatjuk, melyek ezek!

Feledékenység, zavartság

Kutatások korábban megállapították, hogy az érzelmeink, így a magány érzése is befolyásolhatja a memóriánkat. Előfordulhat feledékenység, zavartság, amelyek nagyban megnehezíthetik a munkánkat vagy az iskolai teljesítményünket.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

Izomfeszültség

A magány miatt érzelmi szorongás alakulhat ki bennünk, ami fizikai fájdalommal és izomfeszültséggel is járhat. Ezért lehet, hogy aki magányos, gyengének érzi magát, a térdét, a lábait, a gerincét, a derekát, a hátát.

Emésztési problémák

A stressz, a szorongás és a depresszió is hatással van az emésztésre, zavart okozhatnak ugyanis a gyomor és a bélrendszer működésében. Lassulhat az anyagcsere, görcsölhet a gyomrunk, és akár gyomorbetegség, illetve bélrendszeri megbetegedés is kialakulhat.

Legyengülhet az immunrendszerünk

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magányos emberek gyakrabban betegszenek meg. A tanulmányok szerint a magányosság érzése és az immunrendszer működése szoros kapcsolatban van. Ráadásul azt is megállapították, hogy még a gyógyszerek sem hatnak olyan hatékonyan ebben az esetben, mintha valaki nem magányos.