Egészség

Demencia és szívbetegség a fogkőtől – ezért olyan fontos a rendszeres kontroll

Rendszerint akkor fordulunk fogorvoshoz, amikor már fáj a fogunk, vagy elváltozást vettünk észre az ínyünkön. Pedig a félévenkénti kontroll nemcsak a szuvasodást segít időben észrevenni, de a fogkő okozta problémákat is.

Korábban a fogkő levétele nem számított a rutinbeavatkozások közé, de mára szerencsére finanszírozottan is elvégeztethetjük: többnyire teljesen fájdalmatlan a beavatkozás. Azért nagyon fontos, hogy rendszeresen elvégezzék, mert így megszabadulunk a lerakódásokon tenyésző baktériumoktól, és megelőzzük a különböző ínyproblémák kialakulását. Az már csak bónusz, hogy fogaink sokkal ápoltabbnak, fehérebbnek is tűnhetnek a beavatkozás után.

Mi az a fogkő egyáltalán?

Mit keresnek a szánkban kövek? Nem is olyan nehéz kialakulniuk. Elég hozzá a szánkban az étkezések után megmaradó, szinte láthatatlan, baktériumokban gazdag lepedékréteg, ami összekeveredik a nyálunkkal. A nyálban lévő ásványi anyagok miatt kialakul egy egyre keményebbé váló, végül elmeszesedő lerakódás, azaz a fogkő. A kialakult és végleg megkeményedett réteget pedig már otthon, csupán fogkefével vagy házi módszerekkel, nem tudjuk eltávolítani.

Fotó: iStock.com/Szepy

Fotó: iStock.com/Szepy

Ne kelljen húzni

Ahogy egyre idősödünk, úgy nő eltávolított fogaink száma is. A fogak romlása pedig nemcsak a cukros ételek vagy a nem kellően alapos fogmosás miatt következhet be. A fogíny gyulladása és sorvadása a fogkő miatt is előfordulhat, ha pedig előrehaladott állapotú, fogunk kilazulhat, kihullhat, vagy ki kell húzni, akkor is, ha egyébként nincs rajta lyuk. Az íny megduzzadása, vörössé válása, a fogmosáskor jelentkező vérzés figyelmeztet a gyulladásra, ekkor érdemes hamar fogorvoshoz fordulni.

Ha ott marad a fogkő

Az el nem távolíttatott fogkő tartós ínygyulladást okozhat, azaz ha ki is kezeltetjük az aktuális fellángolást, a fogkő eltávolítás nélkül hamarosan ki fog újulni. Ahogy halad előre a folyamat, az íny visszahúzódik a fogról, az érzékeny lesz, kilazul, a gyulladás pedig átterjedhet az állkapocscsontra is. Évente három-négy alkalommal érdemes hát leszedetni a fogköveinket, bár az eljárás gyakorisága attól is függ, mennyire vagyunk hajlamosak a fogkőképződésre, mennyit és milyen alaposan mosunk fogat, egészségesen étkezünk-e, vagy abbahagytuk-e a dohányzást.

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Ötven felett még fontosabb

Ahogy haladunk előre a korban, ínyünk állapota is romolhat. Ahogy az íny több helyen elvékonyodik, visszahúzódik, előkerülnek az érzékeny fogrészek, ezért hidegre, melegre fájdalmat érezhetünk. A sok rágástól a fogak felszíne is kopottá válhat. Alapos fogmosással, fogselymezéssel, rendszeres fogorvosi kontrollal azonban megőrizhetjük szánk egészségét. Ha nehezünkre esik – például ízületi fájdalmak miatt – a mechanikus fogmosás, váltsunk át elektromos fogkefére, mi elvégzi helyettünk a munkát.

Súlyos esetek

Ha elhanyagoljuk a szájhigiéniánkat, és a fogköveket sem távolíttatjuk el, akkor akár a cukorbetegség vagy a szívbetegség kockázata is megnőhet. A fogíny gyulladása fertőzések melegágya lehet, amik a vérárammal eljuthatnak más szövetekbe is, hogy gyulladást okozzanak. A fel nem ismert cukorbetegség idővel károsítja az ínyben futó kis ereket, így az íny vérellátása nem lesz tökéletes. Ettől még érzékenyebb lehet a fertőzésekre, amik további gyulladásokat okozhatnak. Ugyanakkor a szájüregi gyulladás rossz hatással van az inzulinérzékenységre, amitől még nehezebben tartjuk kordában vércukorszintünket. A fogínyproblémákat emellett már a szívrohammal, az Alzheimer-kórral és a demenciával is összefüggésbe hozták. A megoldást azt nyújtja, ha fogainkat, ínyünket rendszeresen ellenőriztetjük, és bizony elvégeztetjük a fogkőeltávolítást is.