Egészség

A személyes higiénia fontos szabályai, amelyeket gyakran megszegünk

Mindenkinek máshol húzódik meg az a bizonyos határ, de abban egyetérthetünk, hogy a személyes higiéniánkra figyelni kell. A kézmosás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, de ezen továbblépve is még számtalan olyan hétköznapi szokásunk lehet, amivel nemigen teszünk jót a szépségünknek és az egészségünknek. Összegyűjtöttünk néhányat, ezek a személyes higiénia fontos szabályai, amit gyakran megszegünk.

Az általános, mindennapi személyes higiénia persze több szempontból is eltérő lehet, de a legfontosabbat mindenkinek észben kell tartania, ez pedig az alapos kézmosás. Ez ugyanis az egyik legfontosabb higiéniai szokás, mert az egyik legkoszosabb bőrfelületünk a kézfejünk és a tenyerünk. Gondoljuk csak végig, mennyi mindent megfogunk (például pénzt, kapaszkodót, ajtókilincset… stb.), hozzáérünk dolgokhoz, megsimítunk, megfogdosunk tárgyakat. Nem is csoda, ha a fertőzések átviteléért jórészt a kézmosás elmulasztása okolható.

Már gyerekkorban fontos megtanítani az alapos kézmosást, annak szükségességét és azt is, hogy hogyan kell elvégezni. Ahogyan megtanuljuk, hogy nem szabad elmulasztani a fogmosás, a körömápolást és az arcunk alapos letisztítását sem. Figyelmetlenségből, megszokásból, de mégis vannak olyan személyes higiéniai szabályok, amelyeket gyakran megszegünk. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat, íme!

A tenyerünket használjuk tüsszentés, köhögés esetén

Amikor köhögünk vagy tüsszentünk, fontos, hogy eltakarjuk a szánkat, ezzel is megakadályozva valamelyest, hogy a baktériumok mindenfelé „elszálljanak”, megfertőzve másokat. Csakhogy nem éppen a legjobb módszer, ha a kezünket tesszük oda, hiszen utána óhatatlanul is megérinthetünk vele például másokat, a kilincset, a pénzt, az arcunkat vagy a szemünket. Használjunk inkább zsebkendőt, vagy ha az éppen nincs kéznél, praktikusabb a könyökhajlatunkba köhögni, tüsszenteni.

Fotó: iStock.com/robertprzybysz

Fotó: iStock.com/robertprzybysz

Piszkáljuk az orrunkat és az arcunkat

Az ujjaink végén olyan baktériumok találhatók, amelyek az orrba jutva fertőzést okozhatnak. Különösen akkor legyünk óvatosak a szakemberek szerint, amikor be van dugulva az orrunk, mert a fertőzés abban az esetben még tovább is terjedhet. Használjunk zsebkendőt, valamint mossuk ki alaposan az orrlyukakat, ha kell, valamilyen gyógyszertárban is kapható készülék segítségével.

Az arcbőrünkhöz érve azonnal szennyezhetjük azt, ami várhatóan mitesszerek, pattanások formájában meg is mutatkozik talán már másnap. Mi a megoldás? Egyszerűen ne érjünk az arcbőrünkhöz, csak a reggeli és esti tisztítás alkalmával, tiszta kézzel.

Kihúzzuk alul is a szemünket

Ez több szempontból is veszélyes lehet. Egyrészt, ha nem vigyázunk, megsérthetjük a szemünket a ceruza hegyével, még ha kissé tompa is a hegye. Másrészt a ceruza révén sok baktérium kerülhet a szemünkbe, hiszen ki tudja, mikor fertőtlenítettük utoljára a szemceruzát (már ha valaha is csináltunk ilyet). Ha lehet, inkább a szempillák tövét fessük, ami távolabb esik a szemünktől, így valószínűleg nem kerül a szemünkbe festék – és baktérium sem.

Fotó: iStock.com/Tinatin1

Fotó: iStock.com/Tinatin1

Régi sminkszivacsok és -ecsetek

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos rendszeresen kimosni, fertőtleníteni a sminkeléshez használt szivacsokat, ecseteket. És ebből a szempontból (is) fontos, hogy a termékeket is lecseréljük időről időre. Ráadásul azoknak is megvan a maga szavatossági ideje, egy régi rúzs vagy szemfesték inkább csak árthat a bőrünknek. Ahogyan a koszos, agyonhasznált szivacsok és ecsetek is.

Túl sok fogkrémet használunk

Meglepő lehet, hogy a túl sok fogkrém nem jó, de a szakemberek szerint így van. Ha ugyanis túl sok fogkrémet teszünk a fogkefénk sörtéire, az használat közben felnyomja a sok pasztát az ínyünkre, így kevés marad, amivel valóban a fogunkat mossuk. Így csökkenhet a fogmosás hatékonysága. Állítólag elég körülbelül egy borsónyi méretű fogkrémet a fogkefénkre nyomni, gyerekek esetében pedig egy rizsszemnyit.

A témával Higiéniai 1×1 címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A stúdióban beszélget Takács Nóra, dr. Szabó Enikő és Nagyváradi Erzsébet, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.