Egészség

A kiegyensúlyozatlan hormonháztartás meglepő fizikai tünetei

Amikor fáj a gyomrunk, vagy egy ideje már kialvatlannak érezzük magunkat, hajlamosak vagyunk a helytelen étrendnek vagy a túl sok munkának tulajdonítani ezeket a tüneteket. Ami lehet, hogy úgy is van, és miért kellene másra gondolnunk, ha nem értünk hozzá? Éppen ezért lehet érdemes felkeresni egy szakembert, ha huzamosabb ideig jelentkeznek az egyes jelek, ugyanis a kiegyensúlyozatlan hormonháztartásnak is lehetnek ezek a meglepő fizikai tünetei.

Talán az utolsók között van, hogy a hormonjainkat tesszük felelőssé bizonyos fizikai jelek miatt, amiket az egészségünkön tapasztalunk. Pedig a hormonegyensúly megbomlásának számos olyan tünete lehet, ami esetleg más problémára enged következtetni – és ezért sajnos félrekezelhetjük vagy a szőnyeg alá seperjük, mert hiába teszünk bármit is, mégsem hatékony semmi. A hormonok okozta tüneteket ráadásul gyakran nehezebb is orvosolni – főleg úgy, ha nem szeretnénk hormontartalmú készítményeket alkalmazni. Ha ilyesmire gyanakszunk, mindenképp keressünk fel egy szakorvost, aki segíthet egyrészt a helyes diagnosztikában, másrészt a hormonháztartás helyreállításában is segítségünkre lehet, így visszaállítva a szervezetünk egészséges működését.

„A hormonok képesek befolyásolni az érzelmeinket, a viselkedésünket, a reakciónkat bizonyos helyzetekben. Sőt még az agyműködést és az immunrendszer helyes működését is befolyásolhatják – mondta dr. Sara Gottfried szakértő. – Ha a hormonjaink egyensúlyban vannak, vagyis se nem túl magasak, se nem túl alacsonyak, akkor úgy érezhetjük, hogy nagyon jól vagyunk, de amint kibillennek ebből az egyensúlyi állapotból, máris megjelenhetnek a tünetek, illetve a közérzetünk is romolhat.”

A tünetek persze személyenként változóak, és függenek attól is, melyik hormon van túlsúlyban, és melyiknél tapasztalható alulműködés. Vannak viszont olyan kulcsfontosságú jelek, amelyek jelzik, ha probléma lehet a hormonháztartásunkkal – és fontos, hogy ebben az esetben forduljunk orvoshoz. Mutatjuk: ezek lehetnek a kiegyensúlyozatlan hormonháztartás meglepő fizikai tünetei.

Fotó: iStock.com/AndreyPopov

Fotó: iStock.com/AndreyPopov

Hajhullás

Általánosságban elmondható, hogy naponta 50–100 darab hajszálunk hullik ki. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy egy ideje fokozottabban hullik a hajunk, akkor érdemes lehet gyanakodni, nehogy a hormonháztartásunk egyensúlyának felbomlása legyen ennek az oka. A szakemberek szerint a hajhullás ugyanis általában a pajzsmirigy működésének problémájára utalhat. Ekkor különösen a hajunk hullik, de akár a szemöldökünk és a szempillánk is ritkulhat.

Hideg kéz- és lábfejek

A hideg végtagok miatt a legtöbb esetben a vérkeringésünket szoktuk okolni. De ugyancsak a pajzsmirigy működésének problémája esetén előfordulhat, hogy szokatlanul hidegek a kéz-, illetve lábfejeink. Ha ezt tapasztaljuk, ugyancsak érdemes orvoshoz fordulni a tünettel.

Anyagcsere-problémák

A pajzsmirigy-alulműködés jele lehet az is, ha huzamosabb ideje problémánk van az emésztőrendszerünkkel. A lassú emésztés, a lassabb bélmozgás, a székrekedés ennek a jele is lehet. Főleg, ha változtatunk az étrendünkön, még sincs változás, vagy hiába fogyókúrázunk, semmit nem fogyunk.

Krónikus fáradtság

A hormonproblémák egyik legjellemzőbb tünete a krónikus fáradtság, vagyis amikor állandóan fáradtnak, kialvatlannak, enerváltnak érezzük magunkat. Jelentkezhet többek között depresszió, letargia, ingerlékenység, zaklatottság vagy szorongás is a hormonháztartás kiegyensúlyozatlansága miatt. Persze más oka is lehet a krónikus fáradtságnak, de nem szabad kizárni a hormonproblémát sem.

Fotó: iStock.com/hobo_018

Fotó: iStock.com/hobo_018

Pattanások

Bizonyos hormonális változások, egyensúlybeli problémák pattanások, mitesszerek kialakulását eredményezhetik – az áll, az állkapocs és a nyak környékén. Ha heteken, hónapokon keresztül nem múlnak, illetve újra és újra előjönnek, keressünk fel egy szakembert a tünettel, mert könnyen lehet, hogy például PCOS-ben szenvedünk.

Szabálytalan menstruáció

A kiegyensúlyozatlan hormonháztartás egyik legjellemzőbb tünete, ha a menstruációnk nem szabályos – főleg, ha korábban az volt. Ha huzamosabb ideig fennáll ez a jelenség, mindenképp keressünk fel egy szakorvost a problémánkkal.

Passzivitás a hálószobában

Ha az utóbbi időben azt vettük észre magunkon, hogy bár korábban gyakrabban és szívesebben bújtunk össze a párunkkal, de mostanában valahogy inkább kerüljük az intim együttléteket, akkor is gyanakodhatunk a nem megfelelő hormonszintre. A szakértők szerint az alacsony libidó körülbelül 70 százalékban hormonális okokra vezethető vissza, mégpedig a tesztoszteron, az ösztrogén, a progeszteron, a pajzsmirigy és a kortizol közötti egyensúlytalanság miatt. Ha ezt tapasztaljuk, mondjuk el az orvosunknak, hogy könnyebben rájöhessen a problémánk valódi okára.