Egészség

Ingyenes bőrgyógyászati előadás-sorozatot indít a Semmelweis Egyetem

Hatrészes, ingyenes bőrgyógyászati előadás-sorozatot indít áprilisban a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája, amely idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját – közölte az intézmény a honlapján.

Az április 6-án induló rendezvénysorozat ötletgazdája, Sárdy Miklós klinikaigazgató a közlemény szerint azt mondta, hat olyan témával várják az érdeklődőket, amely kiemelten fontos, és népegészségügyi szempontból is meghatározó. A regisztrációhoz kötött, havonta jelentkező előadásokon a fényvédelemről, a melanómáról, a szexuális úton terjedő betegségekről, a kozmetológiáról, a pikkelysömörről és az allergiákról lesz szó. Azt írták, a 125. évforduló alkalmából január végén tájékoztató jellegű előadás-sorozatot indítottak a VIII. és IX. kerületi középiskolásoknak, most pedig a felnőtt laikus közönséget szeretnék megszólítani. A regisztráció, valamint az eseménysorozat részletes leírása az időpontokkal és előadókkal kiegészítve ezen a linken érhető el.

Fotó: iStock.com/irman

Fotó: iStock.com/irman

Fontos a rendszeres önvizsgálat

Havonta érdemes önvizsgálatot végeznünk anyajegyeinken, és ha gyanús elváltozást találunk, mielőbb keressük fel a bőrgyógyászatot. Ha anyajegyünk nem szabályos, széle nem kontúros, besötétedik, szürkéssé, foltossá válik, átmérője pedig meghaladja az 5 mm-t, az gyanakvásra adhat okot. Rosszindulatú elváltozás (melanóma) kialakulhat a már meglévő anyajegyeinkből, de újonnan is megjelenhet anyajegymentes bőrfelületen. Ha nem is tapasztalunk semmilyen gyanús jelet, akkor is ajánlott félévente szűrésre járnunk, ahol képet kaphatunk bőrünk állapotáról.