Egészség

Így fogyasszuk a citromos vizet, hogy minden jótékony hatását élvezhessük

A citromos víz fogyasztásának pozitív hatásairól gyakran hallani – segíti az emésztést, méregteleníti a szervezetet és erősíti az immunrendszert. Ám korántsem mindegy, hogyan isszuk!

Ahhoz, hogy valóban részesüljünk a fent említett szuper hatásokban, érdemes néhány dologra odafigyelni.

Mennyi citromot használjunk fel?

A maximális hatás érdekében az egész citromot használjuk fel, de még a héját is! Egy 2008-as kísérlet szerint a citromhéj olyan polifenolokat tartalmaz, amelyek elősegíthetik a fogyást. Emellett 1 darab citrom nagyon nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, ami hozzájárul a kollagéntermeléshez (ami bőrünk rugalmassága érdekében elengedhetetlen), erősíti az immunrendszerünket és beindítja a méregtelenítő folyamatokat. A legjobb, ha legalább fél felszeletelt citromot adunk 3 deciliter vízhez.

Fotó: Unsplash/ Milo McDowell

Fotó: Unsplash/ Milo McDowell

Hideg, meleg vagy langyos vízzel igyuk?

Meleg vízzel! A magasabb hőmérséklet hatására ugyanis több C-vitamin és polifenol kerül a vízbe, mind a citrom húsából, mind a héjából. Azonban ne forraljuk fel, mert az már csökkentheti a vitamin erejét – inkább egy kellemesen meleg hőmérsékletet válasszunk.

A nap mely szakában fogyasszuk?

Ébredés után szervezetünk dehidratált állapotban van, ezért érdemes már éhgyomorra citromos vizet inni. Utána egyből frissebbnek és éberebbnek érezzük majd magunkat! Ugyanakkor ajánlott néha szüneteket beiktatni, és nem minden egyes nap inni, mert a fogzománcra hosszú távon káros lehet. Emellett akiknek a vérében sok a vas, ők is inkább csak heti 3-4 alkalommal fogyasszák, mert a citrom növelheti a vas felszívódását a szervezetben.