Egészség

Szuperélelmiszerek, melyek nem a világ másik végéből érkeznek

Csak kapkodjuk a fejünket, annyi egészségtippet olvashatunk, olyan fantasztikus hozzávalókat ajánlgatnak nekünk, és annyi különleges receptet készítenek el ismerőseink, de egészen biztos, hogy szüksége van a szervezetünknek avokádótortára, chiapudingra és matcha teára mindennap?

Elképesztően divatosak mostanában az úgynevezett „szuperélelmiszerek”, a chiamag, a gojibogyó, az avokádó, a macapor, a tengeri moszat, a spirulina, és még folytathatnánk a listát a végtelenségig. De vajon tényleg szükségünk van ezekre a több ezer kilométert utaztatott, s ki tudja, mivel kezelt élelmiszerekre ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, vagy hazánkban is találhatók olyan tápanyagdús élelmiszerek, amikben minden vitamin és ásványi anyag megtalálható, amire szükségünk van? Mi inkább ez utóbbiban hiszünk, s felkerestük Kerezsi Noémi dietetikust, hogy válaszoljon a kérdéseinkre, és erősítsen meg minket.

Fotó: Nagy- Kerezsi Noémi

Fotó: Nagy- Kerezsi Noémi

Nagy-Kerezsi Noémi

„Nagy-Kerezsi Noémi vagyok, 2016-ban végeztem a Pécsi Egyetem Egészségtudományi Szakán dietetikusként. Azóta egy magánegészségügyi intézetben dolgozom mint egészségügyi asszisztens, ezzel is tudásomat és ismereteimet fejlesztve. Szívesen adok emellett étrendi tanácsokat ismerőseimnek, illetve jelentek meg cikkeim is.”

Neked erről mi a véleményed? Szüksége van a szervezetünknek chiamagra, avokádóra, spirulinaporra, algára, inka mogyoróra, quinoára, macára?

A chiamag, az avokádó és egyéb nem hazai élelmiszerek ásványi anyagban, vitaminokban, antioxidánsokban igen gazdagok, és számos jótékony hatásuk ismert, ám ez nem jelenti azt, hogy a hazánkban megtermelt zöldségek, gyümölcsök kevésbé lennének hasznosak a szervezetünknek. A hazai élelmiszerekben is rengeteg hasznos anyag van, duzzadnak a vitaminoktól, és változatos táplálkozással, nagyobb mennyiségben fogyasztva ugyanúgy be tudjuk vinni a „szuperélelmiszerekben” is meglevő tápanyagokat. 

Mind hazai, mind pedig a divatos importélelmiszerek fogyasztásánál fontos, hogy változatosan étkezzünk, naponta fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt, ezáltal is kivédve az egyoldalú táplálkozás kialakulásának ijesztő lehetőségét, mely vitamin- és ásványianyag-hiányt okozhat.

Fotó: iStock.com/Lisovskaya

Fotó: iStock.com/Lisovskaya

A legegyszerűbb ételek is, mint például a sárgarépa, valójában szuperélelmiszerek, ez igaz?

sárgarépa a magyar háztartások közkedvelt alapanyaga, mivel nyersen, sütve, főzve finom, különleges ízt ad az ételeinknek, alapélelmiszerünk. Mind az egyszerű, hagyományos, mind pedig a reformételek közkedvelt alapanyaga. A sárgarépának magas a kalciumtartalma, ezenkívül igen magas a karotintartalma, továbbá E-, K-, B1-, B2-, B6-, C-vitamin-tartalma. Az ásványi anyagok közül pedig kiemelkedő a foszfor, kálium és nátrium mennyisége. Béta-karotinban gazdag, amely pedig a szem, a bőr és a haj működésére van jótékony hatással.

Közkedvelt, mivel rövid idő alatt elkészül, illetve könnyen hozzáférhető, a boltokban, a piacokon egész évben kapható friss formában (nem csak mirelitként), továbbá költséghatékony alapanyag, arról nem is beszélve, hogy megterem a mi éghajlatukon, nem kell utaztatni több száz vagy ezer kilométert, ami egyébként rendkívül megterhelő a környezet számára, gondoljunk csak arra a sok kamionra, amik ellepik az utakat, autópályákat. 

Fotó: iStock.com/Anchiy

Fotó: iStock.com/Anchiy

Milyen egyéb hazai „szuperélelmiszereket” fogyasztunk nap mint nap?

A zöldborsó is közkedvelt alapanyaga a magyar háztartásoknak, akár friss, akár mirelit vagy konzerv formában. Értékes tápanyagai a karotin, a C-vitamin, a B1- és B2-vitamin, foszfor, vas, cink, mangán és a réz. A burgonya szintén, annak ellenére, hogy jelentős a szénhidráttartalma. Ezenkívül lizin- és triptofán aminosav forrás, továbbá C-vitamint, B1- és B6-vitamint, folsavat, káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz. Számos, változatos formában elkészíthető, nem csak sült krumpliként.